Funkcja kwadratowa
oya10: Miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f są liczby −3 i 7. Wykresem funkcji f jest parabola,
której wierzchołek W leży na prostej o równaniu y=−x. Podaj współrzędne wierzchołka W i napisz
wzór funkcji f w postaci kanonicznej.
Współrzędne wierzchołka mam obliczone W=(2,−2) jak teraz zapisać ten wzór f(x)=a(x−p)2+q
2 kwi 13:58
ICSP: y = a(x−p)2 + q = a(x−2)2 − 2
masz dodatkowo dwa punkty:
A(−3;0)
B(7 ; 0)
wybierz sobie dowolny i wstaw do postaci kanonicznej − wyliczysz w ten sposób a
2 kwi 14:01
Aga1.: Nie sprawdzałam Twoich obliczeń.
Jeśli W(2,−2) , to
y=a(x−2)2−2
i wykorzystaj punkt np. (7,0) do wyliczenia a.
2 kwi 14:02
oya10: Dziękuję
2 kwi 14:04