usuń niewymierność
jatoja: 1. Porównaj liczby: a= 1615 i b=√2118
2. Usuń niewymierność z mianownika podanych liczb:
a) z=1p{5−√2
b) x=u{1}3√7
6 wrz 16:22
Ju: 1. przedstaw obie jako liczby o podstawie 2, wiedząc, że 16 = 2*2*2*2 = 24 a √2 = 2 1/2,
potem porównaj wykładniki (czyli te liczby "u góry")
2. Możesz poprawić te zapisy?
6 wrz 16:25
jatoja: 1. Porównaj liczby: a= 1615 i b=√2118
2. Usuń niewymierność z mianownika podanych liczb:
a) z=
1√5−
√2 wsszytko prócz 1 ma być pod ułamkiem, nie umiem zapisać

b) x=
13√7
6 wrz 16:26
Ju: 2a) z= 1 / {√5 − √2} ?
Niewymierność usuwamy mnożąc przez liczbę z przeciwnym znakiem po środku (nie pamiętam jak czy
się jakoś nazywa), korzystając ze wzoru skróconego mnożenia: (a−b)(a+b) = a2 − b2 , w Twoim
wypadku a = √5. b analogicznie. Pamiętaj by mnożyć licznik i mianownik!
b) mnożysz przez tą liczbę licznik i mianownik.
6 wrz 16:30