Dominik: Dany jest stożek o kącie rozwarcia 120
o i tworzącej długości 4. Oblicz objętosc tego walca
wpisanego w dany stożek, którego pole powierzchni bocznej jest największe.
z f trygonometrycznych: wysokosc przekroju osiowego stozka = 2
zatem
podstawiajac do wzoru na objetosc otrzymuje funkcje w ktorej h albo r jest w trzeciej potedze.
jak ja mam niby wyliczyc ekstremum? zadanie z poziomu
podstawowego w liceum.
2 kwi 13:32
Aga1.:

Pole powierzchni bocznej jest największe.
2 kwi 13:47
Dominik: dobra, widze swoj blad. przeciez mam wyznaczyc funkcje pola, a nie objetosci...
2 kwi 13:56
Dominik: czytanie ze zrozumieniem sie klania!
2 kwi 13:56
Dominik: wszystko sie zgadza...
r
w =
√3, wtedy h = 1 i V = 3π.
2 kwi 13:59
Dominik: jeszcze dziedzina r∊(0, 2
√3) i powinna byc przyznana maksymalna ilosc pktow.
2 kwi 14:03