Dany jest wielomian W(x)=ax 5 bx2 c. Znajdź wartości współczynników
Ellmor: Dany jest wielomian W(x)=ax 5+bx2+c. Znajdź wartości współczynników a, b i c jeśli wiadomo, że
W(pierw z 2)=4 W(− pierw z 2)=−12 i W(0)=−10.
Prosiłbym rozwiązanie wraz z wyjaśnieniem, z góry dzięki

.
6 wrz 16:17
Ju: x 5 − co oznacza? x do 5 potęgi?
6 wrz 16:19
Ellmor: tak. Ma byc W(x)=ax do potegi 5 + bx do potegi 2 + c
6 wrz 16:21
Ju: Ogólnie rozwiązujesz na takiej zasadzie:
Masz dane W(x) = ... i trzy przypadki, gdzie dane masz x i końcową wartość. Dla każdego z nich
podstaw x (czyli to co masz w nawiasie po W ) do równania W(x)=ax 5+bx2+c i dla każdego
przypadku podstawiając wynikową wartość. Utworzy Ci się układ 3 równan o 3 niewiadomych, a z
tym chyba sobie już poradzisz. Pozdrawiam
6 wrz 16:22
g: wlasnie nie potrfie sobie poradzic
19 wrz 12:24