rownanie
adrian1te: Mam takie zadanie, zaczalem je ale nie wiem jak skonczyc..
Dane jest rownanie (x
4−4)(x+7)/x
3−x
2−2x+2=0. Wyznacz wszystkie rozwiazania tego rownania.
Dz: x
3−x
2−2x+2=/=0
x
2(x−1)−2(x−1)=/=0
(x
2−2)(x−1)=/=0
x
2−2=/=0 , x−1=/=0
x=/=√2, x=/=1
I co dalej z tym zrobic ( o ile to jest dobrze zrobione).
Z gory dziekuje
2 kwi 13:08
krystek: x2−2=(x−√2)(x+√2)
2 kwi 13:10
adrian1te: No ok a co z gora zrobic
2 kwi 13:11
Aga1.: Co oznacza =/=?
Dz:
x3−x2−2x+2≠0
D=R\{−√2, √2, 1}
2 kwi 13:12
krystek: D=R/{−√2,1,√2}
Licznik=0 a mianownik ≠0
i teraz
(x2+2)(x2−2)(x+7)=0 wylicz
2 kwi 13:13
adrian1te: Ok dzieki krystek, aga nie wiem jak robi sie znak " rozne od" wiec tak pisalem
2 kwi 13:15
adrian1te: Zrobilem dalej tak :
(x2−2)(x2+2)(x+7)=0
x2=2, x2=−2, x=−7
x={−2},x={2}, a do drugiego z tego co mi sie wydaje sie nie liczy juz
2 kwi 13:22
adrian1te: A tamte −2,2 to pod pierwiastkem
2 kwi 13:27
krystek: x2+2=0 lub x2−2=0 lub x+7=0 podaj odpowiedzi
2 kwi 13:27
Aga1.: Równanie x2+2=0 nie ma rozwiązań.
Rozwiązaniem równania jest liczba −7, bo √2 i −√2 nie należą do dziedziny.
2 kwi 14:57