wyznacz ekstrema funkcji:
ab: : f(x,y)= ex/2 (x+y2)
6 wrz 16:15
Ju: Nie wiesz jak się zabrać czy po środku gdzieś problemy?
Ekstrema liczysz licząc pochodne po każdej zmiennej drugiego stopnia i pochodne mieszane. Z
tego macierz 2 stopnia i patrzysz na wyznacznik 1−kratkowy i 4 kratkowy. Nie masz jakiejs
ksiązki do nauki z tego? To tam na pewno jest napisane dokładnie, a nie tak pobieżnie jak ja
tu piszę.
6 wrz 16:33
ab: niewiem czy dobrze pochodne licze bo ten ulamek w potedze wszystko mi w glowie miesza
6 wrz 16:46
Ju: to daj swój wynik, policzę Ci to.
I tak mam takich pierdół się uczyć do egzaminu.
6 wrz 16:48
ab: f'x=ex/2(1+x+y2)
f'y=2yex/2
6 wrz 16:55
Ju: Troche zamieszałam w poprzednim tłumaczeniu, ble, ale zaraz to skończę to Ci to napiszę
6 wrz 16:55
ab: ja tez mam z tego badziewia egzamin

jutro
6 wrz 16:56
ab: powiedz mi jak maja byc pochodne bo reszte to juz policze
6 wrz 17:04
Ju: ok, więc:
1. liczysz pochodne 1. rzedu i przyrównujesz do 0, wychodzi Ci domniemane ekstremum, które
trzeba sprawdzić.
df/dx = 1/2 * e
x/2 * (x+y
2) + e
x/2
df/dy = 2y * e
x/2
Punkt wychodzi : P(−2,0)
2. liczysz pochodne 2. rzędu (nie chce mi się przepisywać).
3. Tworzysz macierz.
[ d
2 f / dx
2 d
2 f / dxdy ]
[ d
2 f / dydx d
2 f / d y
2 ]
wyznacznik |d1| > 0 i |d2| > 0 zatem mamy min. lokalne w P.
Mogłam sie pomylić w obliczeniach, ale sprawdzałam, więc chyba tak ma być.
ło! to powodzenia. Ja mam pod koniec września, ale żeby się nie uczyć na środowy z czego innego
to piszę tu
6 wrz 17:07
Ju: Jak masz coś jeszcze to mogę pomóc jeszcze, mi to też coś daje.
Może być na gg, ale tam nie ma zapisu ładnego.
6 wrz 17:09
ab: oo dzieki wielkie

bardzomi pomoglas

tak wiec wzajemnie powodzenia
6 wrz 17:56