onkłe
Kipic: Jakiś błąd
| | x | | 2x | |
Jakim cudem z tego : |
| = |
| |
| | sinα | | sin(α−30) | |
wychodzi takie cos :
2sinα=sinαcos30 + cosαsin30

pisze ze to skorzystano ze wzoru na sinus sumy katow wiec oczywiste ale dziwi mnie fakt
taki ktory polega na tym gdzie wyparowal x
2 kwi 12:57
use: cud

pozatym jak zrobisz z proporcji i podzielisz przez x to co sie wtedy stanie

? przy
zalozeniu ze x≠0
2 kwi 13:00
$$: może ktoś po prostu przez niego podzielił

xD
2 kwi 13:01
use: wydaje mi się że co za dużo matematyki to też chyba niezdrowo
2 kwi 13:02
Kipic: no niekiedy nawet na bardzo oczywista rzecz ciezko wpasc
2 kwi 14:05
Aga1.: Podaj treść zadania.
2 kwi 15:06
Mila:
xsin(α−30)=2x*sinα⇔
x*sin(α−30)−2xsinα=0
x*(sin(α−30)−2sinα)=0⇔x=0 lub sin(α−30)=2sinα⇔
2sinα=sinαcos30−sin30cosα z wzoru: sin(α−β)=...
2 kwi 15:15
Kipic: to bylo takie zadanie :
Dany jest trojkat ABC taki ze AC = 2AB . Miara kata ACB jest o 30 stopni mniejsza od miary kata
ABC . Oblicz tg kata ACB
2 kwi 15:16