nierówności
Beata: 2x2−10x+12≥0
Czy to sie liczy z Δ a jeśli tak to jak później to przedstawić na osi?
6 wrz 16:07
tim: Wylicz najpierw deltę i pierwiastki a potem powiem co dalej, ok?
6 wrz 16:09
Ju: Podziel przez 2, będzie łatwiej liczyć

Wszystkie równania kwadratowe liczymy z delty. To od niej zależy ilość rozwiązań lub ich brak w
ogóle.
Ogólnie na osi OX (pomijając oś OY, bo jest nieistotna) zaznaczasz otrzymane rozwiązania,
zwykle dwa punkty. Teraz w zależności od wspólczynnika przy x
2 ramiona paraboli (bo to ona
jest wykresem funkcji kwadratowej) są w górę czy w dół. Tu masz 2 czyli liczba dodatnia, a
więc ramiona w górę.
Pozdrawiam
6 wrz 16:18
wojtek: mam problem z zadaniem czy ktoś jest
6 wrz 16:34
wojtek: żeby wytłumaczyć
6 wrz 16:34
Ju: ale napisz jakie zadanie, ja Ci pomogę.
6 wrz 16:41
Mariusz: z jakiego działu zadanie
6 wrz 21:07
Bogdan:
Do Ju i pozostałych. Stwierdzenie: "Wszystkie równania kwadratowe liczymy z delty"
nie jest prawdziwe. Podam przykłady:
a) 2x2 − 8x = 0
2x(x − 4) = 0
x = 0 lub x = 4
b) 2x2 − 8 = 0
2(x2 − 4) = 0
2((x − 2)(x + 2) = 0
x = 2 lub x= = −2
c) x2 − 8x + 16 = 0
(x − 4)2 = 0
x = 4
6 wrz 23:34
Beata: A więc ja zrobiłam to tak:
Δ=196 √196=14
x1=1 x2=−6
I wychodzi wtedy jedna parabola a powinna być chyba jeszcze jakaś prosta co nie?
8 wrz 19:47
Beata: I jeszcze mógłby mi ktoś pomóc w tych zadaniach?
1 Dane są trzy liczby o których wiadomo, że pierwsza stanowi 2/3 drugiej, a trzecia to 50% sumy
pierw i drugiej. Jakie to liczby, jeżeli ich suma wynosi 75?
2 W trapezie ABCD którego podstawy mają dł. odpowiednio równe 11 i 7cm a wysokość ma 4cm,
przedłużono ramiona do przecięcia w punkcie S. Oblicz pole otrzymanego trójkąta ABS.
8 wrz 19:54