matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi
Amantis:
Mam problem z tym zadaniem: Zbadaj monotoniczność ciągu (an).
1+2+3+...+n
a) an =
n+1
2 kwi 12:18
Dominik:
nalezy zbadac znak wyrazenia a
n + 1
− a
n
.
n + 1
a
n + 1
− a
n
=
= 1 > 0 ⇒ ciag rosnacy
n + 1
2 kwi 12:20
irena_1:
1+n
n(n+1
1+2+3+...+n=
*n=
2
2
n(n+1)
1
1
a
n
=
*
=
n
2
n+1
2
1
To ciąg arytmetyczny o różnicy r=
>0, więc ciąg rosnący
2
2 kwi 12:22
Amantis:
Więc chodziło o zauważenie wzoru sumy
Dzięki !
2 kwi 13:11