nierownosc wykladnicza
sfsfffs: Rozwiąż nierówność wykładniczą:
| | 1 | |
tam po prawej stronie |
| jest w potędze  |
| | 2 | |
2 kwi 12:15
krystek: | | 2 | | 25 | | 5 | | 2 | |
0,4= |
| 2,5= |
| = |
| =( |
| )−1 |
| | 5 | | 10 | | 2 | | 5 | |
2 kwi 12:34
Tomek: po prawej jest 31/2?
2 kwi 12:37
Tomek: (2/5)
x+3+(5/2)
−x−2<7/2
(2/5)
x+3+(2/5)
x+2<7/2
(2/5)
x+2*2/5+(2/5)
x+2<7/2
przed nawias (2/5)
x+2
(2/5)
x+2[2/5+1]<7/2
(2/5)
x+2<5/2
(2/5)
x+2<(2/5)
−1
x+2<−1
x<−3
według mnie tak powinno być
2 kwi 12:42
krystek: | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
( |
| )x*( |
| )3+( |
| )x*( |
| )2<312 |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
2 kwi 12:42
Tomek: jedna poprawka w 8 linijce powinna byc zmiana znaku bo jest ułamek

x+2>−1
x>−3
2 kwi 12:44
Tomek: to w takim wypadku wymiękam
2 kwi 12:46
sfsfffs: dzieki
2 kwi 12:50
krystek: | | 2 | | 2 | | 2 | | 7 | |
wtedy ( |
| )x*( |
| )2( |
| +1)< |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 2 | |
x>−3
2 kwi 13:01
sfsfffs: wiem wlasnie, zle zapisalam. teraz juz rozumiem
2 kwi 13:11