2 kwi 12:14
Skipper:
... piszesz "proszę o pomoc w rozwiązaniu" ... a nie chce Ci się nawet wpisać tu tych zadań ...
2 kwi 12:24
Kinguś: pisałam je w wordzie po to by były wyraźne.
2 kwi 12:34
irena_1:
Można też tutaj wyraźnie je zapisać. Najlepiej nie za dużo naraz...
2 kwi 12:35
krystek: Tutaj napisz , nikt nie bedzie szukał.
2 kwi 12:36
Kinguś: nie wiem dlaczego chciecie koniecznie miec je napisane tutaj jak są w linku. Siedziałam nad
nimi 1h pisząc je w wordzie. Spróbuję skopiować, nie wiem jak wyjdzie...
2 kwi 12:37
krystek: I jeszcze lupa nalezy sie posłużyć. Zeskanowałaś a piszesz ,że "pisałam "
2 kwi 12:38
Kinguś: 1.Wykresem funkcji kwadratowej f(x)= ax2 + bx +c jest parabola wtedy i tylko wtedy, gdy:
a) a<0 b) a≠0 c) a>0
2.Wykres funkcji f(x) = x2 + bx +c jest symetryczny względem osi OY. Zatem:
a) b▪c=0
b) f(|x|) = f(x)
c) funkcja f ma dwa miejsca zerowe jednakowych znaków
3.O funkcji danej wzorem f(x) = 3x2 – 6x +4 wiadomo, że:
a) ma dwa różne miejsca zerowe
b) jej zbiorem wartości jest przedział <1, +∞)
c) jej wykres powstaje w wyniku przesunięcia równoległego wykresu funkcji y=3x2 o wektor
v=[−1,1]
4.Zbiór utworzony przez wierzchołki parabol o równaniu f(x) = (x−m)2 +m, gdzie mϵR, to:
a) suma prostych o równaniach x=m, mϵR
b) suma prostych o równaniach y=m, mϵR
c) prosta o równaniu y=x
5.Osią symetrii paraboli o równaniu f(x) = a(x−p)2 +q jest prosta o równaniu:
a) x=p b) x=q c) y=p
6.Do wykresu funkcji f(x) = ax2 + bx +c , gdzie a≠0, nalżą punkty A(−2,0), B(4,0). Wynika stąd,
że:
a) a▪b <0
b) a▪c ≥ 0
c) odcięta wierzchołka paraboli ma wartość równą 1.
7.Funkcja f(x) = −x2 + 4x – 3 określona jest w przedziale <−1, 1,5>. Z tego wynika, że:
a) osiąga największą wartość równą 1
b) osiąga największą wartość równą ¾
c) nie osiąga wartości najmniejszej.
8.Funkcja f(x) = mx2 + mx +3, mϵR:
a) ma miejsce zerowe dla każdego mϵ(−∞,0> u <12, +∞)
b) ma dwa różne miejsca zerowe ujemne dla mϵ(12, +∞)
c) ma dwa różne miejsca zerowe dodatanie dla mϵ(−∞,0)
9.Liczba 3 znajduje się między miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f(x) = ax2 +bx +c. Wynika
stąd, że:
a) f(3) < 0 b) a <0 i f(3) >0 c) a▪f(3) <0
10.Dziedziną funkcji f(x) = √(x2−3mx+1) jest zbiór liczb rzeczywistych wtedy i tylko wtedy,
gdy:
a) mϵ{−2/3,2/3}
b) mϵ(−∞,−2/3) u ( 2/3,+∞)
c) mϵ <−2/3,2/3>
2 kwi 12:39
Kinguś: niestety nie masz racji krystek. Nie wiem dlaczego jesteś taki arogancki. Wczoraj też się kogoś
czepiałeś. Pisałam w wordzie i skonwertowałam na jpg. Poprosiłam o pomoc w zadaniu a nie w
osądzaniu mnie i moich poczynań.
2 kwi 12:42
Skipper:
... oj
Kinguś
Po prostu napisz ... ludziska ... zróbcie to za mnie −

Przecież to są elementarne rzeczy z funkcji kwadratowej.
2 kwi 12:50
Kinguś: Drodzy forumowicze ponawiam prośbę o pomoc w rozwiązaniu zadań.
2 kwi 12:50
Kinguś: Może i tak "Skipper", lecz ja niestety nie potrafię ich udowodnić. Za miesiąc i parę dni mam
maturę. Są to powtórki. A ja niestety leżę z matematyką. Dlatego zwracam się o pomoc.
2 kwi 12:52
krystek:
2 kwi 12:53
Skipper:
1. Wykresem funkcji f(x)=ax
2+bx+c jest parabola ... gdy f(x) jest funkcją kwadratową.
Zauważ, że dla a=0 ... jest ona funkcją liniową
Zatem

?
2 kwi 12:54
2 kwi 12:54
aniabb: 1b 2b 3b 4c 5a 6c 7b
2 kwi 12:56
Kinguś: do pierwszego odp. b). to wiem. problem mam z udowodnieniem. Muszę to przedstawić w ten sposób,
by dwie odpowiedzi odpadły a jedna została. Myślałam w ten sposób: parabola jest dla a<0 ale
również dla a>0, a w odp a i c nie mamy drugiego warunku więc są to złe odpowiedzi. Nie wiem
jak to zapisać. Matematyczka powiedziała, że nie można pisać rozwiązania teoretycznego...
2 kwi 12:58
Kinguś: aha i mi nie chodzi o odpowiedzi, bo ja znam wszystkie poprawne odpowiedzi. Mi chodzi o sam
dowód.
2 kwi 12:58
Kinguś: Odpowiedzi do tych zadań są następujące.:
1 b, 2ab, 3b, 4c, 5a, 6ac, 7b, 8b, 9c, 10c.
2 kwi 13:00
aniabb: 8a 9c 10a
2 kwi 13:00
aniabb: 10c nie zauważyłam że to klamerka
2 kwi 13:01
aniabb: w 2a odpada bo wykres x2−2x nie jest symetryczny wzg OY
2 kwi 13:03
Kinguś: w odpowiedziach mam podane 2ab.
2 kwi 13:07
aniabb: zamiast "Zatem" przeczytałam "Gdy"
2 kwi 13:09
Kinguś: Jeśli chodzi o zad 8 to ja próbowałam to zrobic w ten sposób, że:
najpierw rozważam a) −−> f(0)=0*x2 + 0*x +3 −−> f(0) = 3 −−> f.stała, więc nie ma miejsc
zerowych. Odp nie zgadza się z treścią podpunktu, gdyż było napisane "ma miejsce zerowe [p[dla
każdego]] mϵ(−∞,0> u <12, +∞)"
2 kwi 13:12
Kinguś: ania luzik.

do mnie jeszcze nie dotarło, że święta się skończyły.
2 kwi 13:13
aniabb: w 8 obliczasz Δ i sprawdzasz kiedy Δ≥0, a przy słowie różne Δ>0
2 kwi 13:13
krystek: Funkcja ma m zerowe gdy a≠0 i Δ≥0
liczysz Δ
2 kwi 13:15
krystek: aby były ujemne to
2 kwi 13:25
Kinguś: kurde nie wiem. nie wychodzi mi to.

zad 8b) m∊(12, +∞)
Δ > 0 dla 2 miejsc zerowych
Δ=m
2 − 12m
m
2 − 12m > 0
Δm = 144
m
1 = 0
m
2 = 12
i dupa, bo mają być ujemne. Co robie źle.?
2 kwi 14:04
Kinguś: "aniabb" liczyłam z Twojego warunku i wychodzi mi, że odp a też jest prawidłowa, a nie jest...
wychodzę z założenia, że w takim razie należy tam postawic warunek Δ > 0. Wtedy zbiorem jest
m∊(−∞,0) ∪ (12, +∞). A ten wynik oznacza że odp a jest zła.
2 kwi 14:11
krystek: a masz jeszcze dwa warunki aby była odp b , które zapisałam Tobie
| 3 | |
| >0⇔ m>0 dlatego m∊(12,∞) |
| m | |
2 kwi 14:15
Kinguś: nie wiem. poddaję się. nic mi z tego nie wychodzi. siędzę już nad tym testem 4,5 h i nic.
Wychodzi na to, że nic nie umiem, jestem do niczego. Trudno dostanę zjebkę i piękną
jedyneczkę. W każdym razie dzięki wszystkim za pomoc.
2 kwi 14:37
aniabb: Policzyłaś miejsca zerowe dla delty czyli m1 i m2 , a ujemne mają być iksy czyli jak wstawisz
któreś m z tego zakresu to jak policzysz x1 i x2 to będą ujemne rozwiązania
3 kwi 07:38