funkcje
karo : Dana jest funkcja f(x)= −x
2 =6x−2 Wyznacz największą i najmniejszą wartości tej funkcji w
przedziale <−1,4>

obliczenia
2 kwi 11:53
Michal123: pomagam
2 kwi 11:55
Michal123: a tam jest − czy =

? po −x
2
?
2 kwi 12:00
karo : −x2?6x−2
tam jest =
2 kwi 12:03
Tomek: f(x)=−x2+6x−2
D=<−1,4>
wyznaczasz wierzchołek:
W=(p,q)
p=−b/2a
p=−6/−2=3
p należy do D
a więc największa wartość bedzie dla p=3 ( bo ramiona funkcji są w dół)
q=−9+18−2=7 => największa dla x=3 i wynosi f(3)=7
najmniejsza bedzie dla x=−1 lub dla x=4
dla x=−1
f(−1)= −1−6−2=−9
dla x=4
f(4)=−16+24−2=6
f(−1)<f(4) => najmniejsza bedzie dla x=−1 i wynosi f(−1)= −9
2 kwi 12:04
aniabb: ja bym stawiała na plus

bo to ten sam klawisz
2 kwi 12:04