ułamki
anita: | | 1 | |
Zapisz ułamek |
| jako sumę |
| | 5 | |
a dwóch ułamków o liczniku równym 1
b trzech ułamków o liczniku równym 1
b nie wiem jak
2 kwi 11:32
anita: Wie ktoś jak to zrobić?
2 kwi 11:59
2 kwi 12:20
anita: ale tu trzeba skorzystać z równości
to mam tak
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + jaki tu teraz ułamek dać  |
| 5 | | 6 | | 30 | |
2 kwi 12:56
aniabb: to jest wzór na 2 szt. i wynika ze wzoru że
2 kwi 13:32
aniabb: poza tym w treści nie jest napisane, że to maja być różne ułamki
2 kwi 13:33
anita: no to korzystając właśnie z tej równości jak to rozpisać
2 kwi 13:35
2 kwi 13:37
2 kwi 13:38
anita: | | 1 | |
ale skąd się tu wzięła |
| |
| | 7 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| więc jakim cudem |
| |
| n+1 | | 6 | | 7 | |
2 kwi 13:49
aniabb: tym wzorem rozpisujesz 1/6 albo 1/30 do wyboru
2 kwi 14:14
anita:
2 kwi 14:14
anita: | | 1 | |
ale czemu mam rozpisać |
| |
| | 6 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| + |
| + |
| nadal nie rozumiem  |
| 5 | | 6 | | 7 | | 42 | |
2 kwi 14:16
aniabb: bo chcesz mieć 3 ułamki więc jeden z tych dwóch musisz rozbić na dwa tak jak w przykładzie a
mozesz rozbić albo 1/6 albo 1/30 bo 1/5=1/6+1/30
więc
1/5=1/7+1/42+1/30
lub
1/5=1/6+1/31+/1/930
2 kwi 14:49
anita: dziękuje już wszystko jasne
2 kwi 15:48