pomocy na jutro potrzebuje ;/
sasa94: Dane są punkty A=(−1,−1) i B(3,1)Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A i B
,wiedząc że jego środek należy do prostej o rownaniu 3x−y+12=0
W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają dlugość 8 i 15 cm.Na krótszej przyprostokątnej
,jako na średnicy zbudowana okrąg.oblicz długość odcinków,jakie ten okrąg podzielił
przeciwprostokątna.
2 kwi 11:15
aniabb:

(x+2)
2+(y−6)
2=50
2 kwi 11:18
sasa94: ok dzięki
a drugie zadanie ?

W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają dlugość 8 i 15 cm.Na krótszej przyprostokątnej
,jako na średnicy zbudowana okrąg.oblicz długość odcinków,jakie ten okrąg podzielił
przeciwprostokątna.
2 kwi 11:23
aniabb:

kąt prosty bo oparty na średnicy
2 pitagorasy , albo podobieństwo trójkatów
x=64/17
y=225/17
2 kwi 11:24
sasa94: bardzo dziękuje
pozdrawiam
2 kwi 11:35