rownania
adrian1te: Witam. Mam problem z 2 zadaniami:
1.Rozwiazaniami rownania x
3−2x
2+ax+b=0 sa liczby −√3, 2, √3. Wyznacz parametry a,b.
2. Rozwiaz rownanie x
2+4x/x
2−16=0.
Z gory dziekuje
2 kwi 11:10
adrian1te: Z drugim juz sobie poradzilem, ale pierwszego nie dam rady sam
2 kwi 11:29
aniabb: wstawiasz te liczby za x i wyliczasz a,b,c
2 kwi 11:29
adrian1te: To ustalem na tym:
(−√3) 8 −8+2a+b=0, 2a+b=0
(2) −3√3−18+√3a+b=0
(√3) 3√3−18+√3a+b=0
I co dalej
2 kwi 11:41
aniabb: 2√3 2 =2*3 =6 ale to drobiazg i jeden minus zjadłeś
odjąć dwa dolne stronami
6√3+2√3a=0
a=3
2 kwi 11:48
adrian1te: A no tak zle przepisalem z tym minusem. Teraz juz sobie poradze, dzieki wielkie
2 kwi 11:53
adrian1te: Uzyskane rozwiaznie przeze mnie : a=−3, b=6
2 kwi 12:01
aniabb: ok..zapomniałam o minusie
2 kwi 12:06