matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka oznaczona
Rav:
dx
∫
4+25x
2
wiem że muszę wykorzystać wcór z arctg, ale nie wiem co zrobić z tym 25 przy x−sie.
2 kwi 09:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
mianownik:
25x
2
5x
4+25x
2
= 4(1+
) = 4*(1+ (
)
2
)
4
2
5x
5
// t =
; dt =
dx //
2
2
i 'jedziesz' dalej
2 kwi 10:21
Rav:
Dzięki
2 kwi 10:42