Pliss:D pomocy
Neres: Oblicz miary kątów czworokąta jeśli: miara kąta drugiego stanowi 75% miary kąta pierwszego, kąt
trzeci jest o 25% większy od kąta drugiego, a miara kąta czwartego stanowi 29/16 miary kąta
pierwszego
6 wrz 15:30
amba: suma katow w czworokacie = 360 st
przyjmujesz ze 1 kat to a
2 kat to 75%a
3 kat to 75%a + 25% tej wartosci
4 kat to 1,8125a
rownanie
a+0,75a+1,25*0,75a+1,8125a=360
a=80
I kat − 80st
II − 75% z 80 czyli 60st
III − II+25% =60+15=75st
IV− I*29/16 = 145st
6 wrz 15:53