funkcja do narysowania
ania: Może mi ktoś pomóc w narysowaniu takiej funkcji:
f(x)=|x
2−2|x||...
2 kwi 00:09
Godzio:
f(x) = x2 − 2x ⇒ f(|x|) = x2 − 2|x| ⇒ |f(|x|)| = |x2 − 2|x||
Rysujesz x2 − 2x
Wymazujesz lewą stronę i odbijasz symetrycznie to co masz po prawej na lewą stronę i masz
f(|x|)
To co jest na dole odbijasz symetrycznie do góry (dołu wtedy już nie ma) i masz |f(|x|)|
2 kwi 00:42
aniabb:
2 kwi 07:43
ania: a gdybym narysowała funkcje g(m), która określa liczbę rozwiązań...to ten wykres może mieć 6
rozwiązań?
2 kwi 12:14
aniabb: tak
jeśli f(x)=m to 6 rozwiązań ma dla m∊(0;1)
2 kwi 12:41