liczby rzeczywiste
peokurator: oblicz sumę
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| 1*2 | | 2*3 | | 3*4 | | 4*5 | | 5*6 | |
1 kwi 23:40
Godzio:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| |
| n(n + 1) | | n | | n + 1 | |
1 kwi 23:41
peokurator: Godzio popatrz czy to będzie tak
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| + |
| − |
| =.... |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | | 4 | | 5 | | 5 | | 6 | |
1 kwi 23:44
Ajtek:
Tak

.
1 kwi 23:44
Godzio:
1 kwi 23:50
peokurator: b)
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +..... |
| |
| 10*11 | | 11*12 | | 12*13 | | 99*100 | |
1 kwi 23:50
Godzio:
To samo, zostanie
1 kwi 23:54
peokurator: i tak rozpisywać aż do 99
1 kwi 23:58
Godzio:
Nie musisz rozpisywać, bo wiesz co się będzie działo:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| − |
| + |
| − |
| + ... + |
| − |
| = |
| − |
| |
| 10 | | 11 | | 11 | | 12 | | 99 | | 100 | | 10 | | 100 | |
i tyle
1 kwi 23:59
peokurator: ale jak bym chciał rozpisać tak taką liczbę np
nie chodzi mi o ten wzór
tylko za pomocą tego wzoru co Ty podałeś
2 kwi 00:03
Godzio:
Czyli to co napisałeś to się zgadza, generalnie rozpisujemy tak gdy mamy iloczyn dwóch
kolejnych liczb.
2 kwi 00:06
peokurator: | | 1 | | 1 | |
ale jak rozpisać |
| tak jak było np |
| pokazałeś jak rozpisać  |
| | 5*6 | | 2 | |
2 kwi 00:07
Godzio:
| | 1 | |
Nie każde się tak da, |
| się nie da. |
| | 30 | |
2 kwi 00:18
bezendu: A ja myślę że to się jednak da zrobić?
2 kwi 00:34
Godzio:
No tak

5 * 6 = 30
2 kwi 00:34
bezendu: Ale może się mylę
2 kwi 00:35
bezendu: | | 1 | |
Wtracając się do wątku nie rozpisze się tak |
| ale to pójdzie z innego wzoru  |
| | 7 | |
2 kwi 00:37
bezendu: Godzio ten drugi wzór zachodzi tylko jak w mianowniku mam przystą liczbe

Jak byś mógł
potwierdzić albo obalić ta teorię to byłbym wdzięczny
2 kwi 00:44
Godzio:
Jaki drugi wzór ?
2 kwi 00:46
bezendu: | | 1 | |
Wzór 23:41 bo |
| za pomocą tego wzoru nie rozbijesz|? |
| | 7 | |
2 kwi 00:49
Godzio:
Ano nie rozbije, ale szczerze powiedziawszy nie znam wzoru na rozbijanie ułamków, nawet tych z
parzystym mianownikiem
2 kwi 00:51
bezendu: Jak nie znasz

A ten co podałeś
2 kwi 01:00
Godzio:
Napisałeś "drugi wzór", więc wnioskowałem, że nie chodzi o mój

Wzór zachodzi tylko dla
liczb parzystych bo n(n + 1) zawiera zawsze liczbę parzystą, więc iloczyn musi być parzysty
2 kwi 01:04
bezendu: Ale potem napisałem że z godzimy 23:41 czyli miałem rację dzięki za uświadomienie
2 kwi 01:06