Oblicz długość cięciwy...
Aneta: Oblicz długość cięciwy okręgu x
2+y
2−2x−2y+1=0 zawartej w prostej x−y−1=0
Proszę o pomoc
1 kwi 23:23
Ajtek:
Zapisz równanie prostej w postaci kierunkowej, jastępnie podstaw do równania okręgu w miejsce y
równanie tej prostej.
Znajdziesz 2 punkty przez które przechodzi ta cieciwa. Następnie policzysz jej długość.
1 kwi 23:26
Aneta: nie wiem, czy wyszło mi to dobrze, jednakże dziękuję za pomoc
1 kwi 23:51
Ajtek:
Oby dobrze

.
1 kwi 23:54
Aneta: oby
2 kwi 00:08
Ajtek:
A jakie masz równanie kierunkowej prostej?
2 kwi 00:13
Mila:

x
2+y
2−2x−2y+1=0⇔(x−1)
2−1+(y−1)
2−1+1=0
(x−1)
2+(y−1)
2=1 postać kanoniczna
S=(1,1) r=1
x−y−1=0⇔y=x−1 (0,−1), (1,0)
Jaki masz wynik?
|AB|=
√2
2 kwi 00:19
Ajtek:
Ech
Mila, nie dasz mi podręczyć dziewczyny

.
2 kwi 00:21
Mila: OJj! To idę spać.Dobranoc
2 kwi 00:33
Ajtek:
Do zobaczenia [N{Mila]]

. Spokojnych
2 kwi 00:35
Aneta: widzę, że troszkę mnie ominęło

zadania mnie pochłonęły

trochę inaczej mi wyszło, równanie kierunkowej prostej dobrze miałam, dziękuję Mila

Tb Ajtku
również mimo, że chciałeś mnie pomęczyć

Również życzę miłej nocki.
2 kwi 00:49
Ajtek:
To pomęczę jeszcze chwilę:
Gdy mamy do czynienia z połączeniem wyrazowym mimo że lub mimo iż, przecinek stawiamy przed
całym tym połączeniem (o ile nie znajduje się na początku zdania), nigdy zaś przed słowem że
ani iż
2 kwi 00:55
Godzio:
A ja mam zawsze dylemat na wykładach:
"taka że" , na każdym wykładzie mam to wyrażenie i 3/4 wykładowców pisze:
taka, że
a prawie nikt
, taka że
A poprawna jest 2 forma nie

?
2 kwi 00:58
Ajtek:
Godzio, nie męcz mnie

Idę spać.
Spokojnej nocy Wszystkim

.
2 kwi 01:00
Aneta: dobrze...będę na przyszłość pamiętać...thx

Dobranoc
2 kwi 01:06
Gustlik:

Oblicz długość cięciwy okręgu x
2+y
2−2x−2y+1=0 zawartej w prostej x−y−1=0
Proszę o pomoc
Można bez układu równań:
Obliczam współrzędne środka i promień okręgu ze wzorów:
x
2+y
2+Ax+By+C=0
r=
√a2+b2−C=
√12+12−1=
√1=1
Odległość środka okręgu od prostej:
| | |1−1−1| | | |−1| | | √2 | |
d= |
| = |
| = |
| |
| | √12+(−1)2 | | √2 | | 2 | |
Z tw. Pitagorasa − obliczam x:
r
2=x
2+d
2
Odp. dł. cięciwy=2x=
√2
2 kwi 01:35