Rozpisanie wzoru funkcji
temporary: Witam. Mam funkcje f(x)=|2−|x−1| i zgodnie z poleceniem zadania ze zbioru mam ją narysować.
Potrafię ją narysować rysując ją etapami( f(x)−−>|.|−−>Soy−−>T[1,2]−−>|.| ), jednak nie wiem
czy poprawinie ją rozkładam przedziałami. Czy mógłby ktoś pokazać jak sie to powinno robić?
1 kwi 23:03
Mila:

f(x)=|2−|x−1||
1)
g(x)=|x−1| zakładam, że umiesz ją narysować
2)symetria względem OX i otrzymujesz
h(x)=−|x−1|
3) translacja o wektor [0,2] ⇒
p(x)=2−|x−1|
4) Symetria S
OX dla p(x)<0⇒
f(x)=|2−|x−1| |
2 kwi 00:00