Funkcja
Licealista_Theosh:

Funkcja kwadratowa −
Największe pole
Mam obliczyć największe pole tego prostokąta. Mam problemy z obliczeniem tego dłuższego boku.
a=8−x
I wychodzi mi dziwne równanie typu
8y=(8−x)(12−y)
xy−16y−12x+96=0
Proszę o korektę.
1 kwi 22:45
Godzio:
| 8 | | 12 | | 12 | | 3 | |
| = |
| ⇒ x = |
| a = |
| a |
| a | | x | | 8 | | 2 | |
2x + b = 24 ⇒ 3a + b = 24 ⇒ b = 24 − 3a
Otrzymujemy zatem wielomian:
P(b) = b * (24 − 3a) = −3a
2 + 24a
Szukaj maxa
1 kwi 22:52
Licealista_Theosh:
| | 3 | |
@Godzio dlaczego x= |
| a? Skoro x=a na moim rysunku |
| | 2 | |
1 kwi 22:55
Godzio:
| | 12 | |
Wykryłem błąd, powinno być oczywiście |
| |
| | 2x | |
1 kwi 22:55
1 kwi 22:55
Godzio:
Ja operowałem na moich oznaczeniach, bo nie za bardzo wiedziałem co u Ciebie jest x, a co "a"
1 kwi 22:56
Godzio: A sory wszystko jest ok

Bo podstawa ma 24, więc już podzieliłem
1 kwi 22:57
Licealista_Theosh:
Wiem jak się liczy pole

Szukam największej wartości funkcji w przedziale, tylko nie wiem jak
obliczyć drugi bok.
1 kwi 22:57
Godzio:
Podałem już jak to zrobić, jeśli coś jest niejasne to pisz, oznaczenia są z mojego rysunku, nie
Twojego
1 kwi 22:58
Licealista_Theosh: Dlaczego akurat taka proporcja?
1 kwi 22:59
Godzio:

Z tego rysunku już chyba widać
1 kwi 23:01
Licealista_Theosh:

Przerysowałem dokładnie w przekroju. Dlaczego tak zrobiłeś Godzio jeżeli x=a a u Ciebie
| | 3 | |
x= |
| a  |
| | 2 | |
1 kwi 23:05
Licealista_Theosh: ?
1 kwi 23:10
Kipic: ile wychodzi w odpowiedziach 48 ?
1 kwi 23:13
Licealista_Theosh: Mam podać wymiary. Wychodzi 12*4= 48 Godzio poprawnie zapisał, bo mam wątpliwości.
1 kwi 23:14
Godzio:
A kto powiedział, że x = a ? Z rysunku nie możemy sobie tak przyjąć ...
1 kwi 23:15
Licealista_Theosh: ? a=8−x
1 kwi 23:16
Kipic: no tak a=8−x
1 kwi 23:17
Licealista_Theosh:

Dla ścisłości chodziło mi o to :
1 kwi 23:18
Godzio:
Przepraszam, a czym u Ciebie jest x, a czym a ?
1 kwi 23:18
Kipic: tutaj zaznaczyles ze a =x
1 kwi 23:18
Kipic: wlasnie ja juz sie w rysunkach pogubilem
1 kwi 23:18
Licealista_Theosh: x jest zmienną a a jest długością boku.
1 kwi 23:19
Kipic: czy w tych odpowiedziach wychodzi to 48 ?
1 kwi 23:19
Licealista_Theosh: Tak.
1 kwi 23:19
Godzio: A po co 2 oznaczenia dla jednego boku

?
1 kwi 23:20
Licealista_Theosh: To proporcja którą ułożyłem o 22:45 jest niepoprawna?
1 kwi 23:21
Kipic: wiesz ja za bardzo nie wiem ktore oznaczenia sa do czego
1 kwi 23:22
Licealista_Theosh:

Idąc twoim tropem Godzio narysuję ten mniejszy trójkąt z 23:01. Skąd wiesz że drugi kąt też ma
miarę α. Skoro jest np. Δ 30,60,90? Chcę wiedzieć na jakiej podstawie ułożyłeś taką proporcję.
1 kwi 23:24
Godzio:

Proporcja jest z faktu, że te Trójkąty są podobne
| 8 | | a | | 8 | | 12 | |
| = |
| lub zamiennie: |
| = |
| |
| 12 | | x | | a | | x | |
1 kwi 23:28
Licealista_Theosh:

Dobra narysuję rysunek identyko jak jest w książce.
1 kwi 23:28
Licealista_Theosh: Godzio, Nie jest powiedziane że długość boku przy kącie α = x
1 kwi 23:29
Godzio:
Licealisto ! Nie wiem czy zauważyłeś, ale nie trzymam się oznaczeń z książki, to są TYLKO
I WYŁĄCZNIE MOJE OZNACZENIA. Dla mnie boki prostokąta to a i b, a ten kawałek co zostaje po
obu stronach to "x" !
1 kwi 23:32
Licealista_Theosh: Ale nigdzie nie masz zapisane że x jest na dole.
1 kwi 23:34
Licealista_Theosh: Nie ogarniam tego za Chiny!
1 kwi 23:35
Ajtek:
Masz dowolność w oznaczeniach

Cześć
Godzio 
.
1 kwi 23:35
Licealista_Theosh: Skoro mam dowolność w oznaczeniach to co jest źle w proporcji z 22:45?
1 kwi 23:36
use: jak masz wzor na pole trojkata a*h/2 a boki oznacze b,c,d to co nie policze pola
1 kwi 23:37
Ajtek:
Przede wszystkim nie wiadomo co jest a, a co to x.
1 kwi 23:38
Licealista_Theosh: Dokładny rysunek z książki 23:28. A to pierwsze to moje bazgroły. "a" to bok prostokąta a=8−x.
1 kwi 23:39
Godzio:
Brzydko mówiąc "z dupy" ta proporcja Twoja
1 kwi 23:39
Licealista_Theosh: Dlaczego?
1 kwi 23:41
Godzio:
Bo nie wiadomo co czym jest.
a = 8 − x → też nie wiadomo skąd to
Na maturze obawiam się, że być dostał 0 pkt.
1 kwi 23:43
Licealista_Theosh:
Dobra nie tłumacz. Teraz się zorientowałem że twój x nie równa się z moich rysunków. Zamieniłeś
go poprostu na a które jest wysokością prostokąta. Zgadza się?
1 kwi 23:44
Licealista_Theosh:
Zapisując zgodnie z moimi rysunkami wychodzi:
1 kwi 23:46
Godzio: Tak
1 kwi 23:47
Licealista_Theosh: No to spoko.
1 kwi 23:49