.
asdf: Lokika
jest to część zadania, ale nie wiem czy dobrze idę:
−B∩−D = − (B ∪ D)?
bo:
x ∊ (−B −D) ⇔ x ∊ (−B) v x ∊(−D) ⇔ x ∊ (−B − D) ⇔ x ∊ −(B v D)
tak?
1 kwi 22:35
Godzio:
Rozumiem, że "−" to negacja ?
Jeżeli tak to to co piszesz nie jest logiczne w sensie logiki matematycznej

Nie można
negować zbiorów
1 kwi 22:43
Mila:
∼(p⋁q)=(∼p⋀(∼q)) prawo de Morgana dla alternatywy
∼(p⋀q)=∼p∨∼q prawo de Morgana dla koniunkcji
Dla zbiorów
(AUB)'=A'∩B'
(A∩B)'=A'UB'
1 kwi 23:01
asdf: Mam takie zadanie:
Pokazać, że zachodzi:
(A − B)
( C − D) = (A
C) − (B v D)
no i mam:
x ∊ [ (A − B)
( C − D) ] ⇔
x ∊ (A − B )
x ∊ (C − D) ⇔
x ∊ A
x ∊ (−B)
x ∊ C
x ∊ (−D) ⇔
(zamieniam miejscami)
x ∊ A
x ∊ C
x ∊ (−B)
x ∊ (−D) ⇔
x ∊ (A
C)
x ∊(−B
− D) ⇔
i tutaj nie wiem dlaczego..Wyciągnięte przed nawias, ale dlaczego z części wspólnej zrobiła się
suma

i dalej..
x ∊ (A
C)
x ∊(
−(B v D)) ⇔
x ∊ (A
C)
− x ∊(B v D) ⇔
1 kwi 23:10
use: bo są banalne, tylko zależy też jakie ; ( gdybys nie wbil na tamten temat odpisze tez tutaj )
analogicznie ktoś może powiedzieć że geometria jest prosta, zgodze sie jednak zalezy na jakim
poziomie,
ze wszystkim tak jest ,poza tym ty tez masz problem z rachunkiem zbiorow
1 kwi 23:15
Godzio:
Masakryczny te zapis

Jeżeli dałbyś normalne kwantyfikatory i znaki sumy i przekroju to można
by było sprawdzić.
1 kwi 23:19
use: dokładnie te minusy to masakra
1 kwi 23:20
1 kwi 23:22
use: dopełnienie sumy to czesc wspolna dopelnien poszczegolnych zbiorow czyli
x ∊(−B n− D) czyli x nalezy do B prim ( nczylidopelnienie zbioru B) czesc wspolna D prim
(czyli dopelnienie D)
a to jest rownowazane x ∊(−(B v D)) czyi dopelnienie sumy zbiorow B i D
1 kwi 23:30
Godzio:
x ∊ (A \ B) ∧ x ∊ (C \ D) ⇔ (x ∊ A ∧ x ∊ C) ∧ (x ∉ B ∧ x ∉ D) ⇔ (1)
⇔ x ∊ A ∩ C ∧ [ ¬ (x ∊ B ∨ x ∊ D) ] ⇔ x ∊ A ∩ C ∧ [ ¬ (x ∊ B U D) ] ⇔
⇔ x ∊ A ∩ C ∧ x ∉ B U D⇔ x ∊ (A ∩ C) \ (B U D)
(1) Prawa de Morgana
¬(p ∧ q) ⇔ ¬p ∨ ¬ q
1 kwi 23:38
asdf: czyli dobrze robiłem..jeszcze ostatniej linijki nie rozumiem, czemu się zamieniło w − ?
(chodzi mi skąd to wynika)
1 kwi 23:39
asdf: dzieki wam, juz rozumiem
1 kwi 23:47
Godzio:
Na przyszłość, nie ma czegoś takiego jak " x ∊ (−B) "
1 kwi 23:50
use:

x ∊( A ∩ C) ∧ x ∊(− (B U D)) ( ten warunek to jest to szare zamalowane [ x nalezy do czesci
wspolnej A i C oraz do dopełnienia sumy B i D] )
x ∊[ (A ∩ C) − (B U D) ] ( czyli należy do A czesc wspolna C minus włąsnie B suma D )
najłatwiej odczytać to z rysunku
1 kwi 23:54
Ajtek:
Use rysunek na czasie

.
1 kwi 23:55
asdf: @use
juz rozumiem

@Godzio
Dziwny zapis, ale taki był w książce
1 kwi 23:55
Godzio: Dziwna książka
1 kwi 23:57
asdf: "92 zadania z logiki i teorii mnogości z pełnymi rozwiązaniami − Biblioteczka opracowań
matematycznych − materiały dla studentów", podesłać? ;>
1 kwi 23:59
Godzio:
Nie nie trzeba

Ja logiki generalnie nie lubię
2 kwi 00:00
asdf: 
też

Analiza..matlab − to juz ewidentnie fajniejsze!
2 kwi 00:01
Godzio: Ano
2 kwi 00:06