stereometria
Lidka: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Długość krawędzi bocznej jest o 2 większa od
wysokości ostrosłupa. Krawędzi boczna jest nachylona do podstawy pod kątem, którego sinus jest
równy 2/3. Wyznacz długość wysokości tego ostrosłupa.
1 kwi 22:30
krystek:
1 kwi 22:35
Lidka: czyli dalej :
2/3=h/(h+2);
2(h+2)=3h;
2h+4=3h;
4=3h−2h;
h=4.
zgadza się ?
1 kwi 22:37
Ajtek:
Wygląda ok.
1 kwi 22:38
Lidka: dziękuje
1 kwi 22:38
krystek: a co ma sie nie zgadzać?
1 kwi 22:38
Lidka: no nie wiem

mogłam się gdzies pomylic
1 kwi 22:39
krystek: Sprawdź czy zgadza się z warunkami zadania i jesteś pewna!
1 kwi 22:40
Lidka: no wygląda na to ze wszystko sie zgadza
1 kwi 22:40
krystek: ok
1 kwi 22:45