steromertia
Anka: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny. Krawędź podstawy ostrosłupa ma długość a. Krawędź
ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy ostrosłupa pod kątem 2 α. Ostrosłup
przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do płaszczyzny pod kątem
α. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
1 kwi 22:27
Anka: Przepraszam błąd: powinno być : i nachyloną do NIEJ pod kątem α. Oblicz pole otrzymanego
przekroju.
1 kwi 22:33
irena_1:

d=a
√2
| h | | |OC| | |
| = |
| |
| sin2α | | sin(1800−3α) | |
| | 1 | | a√2sin2α | | a2sin2α | |
P= |
| *a√2* |
| = |
| |
| | 2 | | 2sin3α | | 2sin3α | |
2 kwi 07:38
Anka: Irena, wielkie dzięki, tylko czemu ten przekrój przechodzi przez przekątna? Już nie ogarniam
tych przekrojów...
2 kwi 09:38
krystek: Fakt ,zdarza sie ,że nie doczytamy Irena to zrobiła.Płaszczyzna przechodzić ma przez krawędź
podstawy a nie przekątna.
2 kwi 09:46
krystek:
2 kwi 09:48
Anka: OK, już rozumiem, ale Irenie wynik wyszedł identyczny, tylko, ze wzięła przekątną

Dzięki Irena i Krystek
2 kwi 10:25
krystek:
2 kwi 10:33