|CB|2=62+82
|CB|=10
ΔCEP∼ΔBCD⇔
| PE | DB | ||
= | ⇔ | ||
| CP | CB |
| x | 6 | ||
= | |||
| 4 | 10 |
|AB| = 12 ⇒ |BD| = 6
|CD| = 8 ⇒ |CF| = 4
|BC| = 10 ( z twierdzenia Pitagorasa dla Δ CDB)
teraz
∡BDC = ∡ CEF oraz ∡BCD = ∡ ECF z tego oraz z informacji że suma miar kątów w trójkącie jest
równa 180 wynika że ∡ DBC = ∡ CFE zatem ΔBDC ma takie same kąty co Δ ECF. Jak mają te same
kąty to są na mocy cechy kkk podobne. Stosunek odpowiednich odcinków jest zatem równy :
| |EF| | |CF| | ||
= | |||
| |BD| | |BC| |
Z podobieństwa trójkątów DBC i SEC
| 6 | 10 | |||
= | ⇒ x= ... | |||
| x | 4 |