zadanie tekstowe obniżka
andzik : Właściciel hurtowni przygotował dla schroniska dla zwierząt ofertę zakupu suchej karmy na
kwotę 2160 zł.W wyniku negocjacji cena karmy została obniżona o 3 zł za każdy kupiony kilogram
tego pożywienia .Umożliwiło to na zakup 36 kg więcej tej samej karmy za wyliczoną w ofercie
kwotę .Ile kilogramów karmy kupiono ?
1 kwi 21:27
Mila: 2160zł − kwota na zakup karmy
c− początkowa cena 1kg karmy
x− planowana liczba kilogramów po c złotych
c−3 − wynegocjowana cena 1 kg karmy
x+36 − zakupiona ilość kg karmy w cenie (c−3) za 1 kg
(1) x*c=2160
(c−3)*(x+36)=2160⇔cx+36c−3x−108=2160⇔
36c−3x=108 /:3
12c−x=36
x=12c−36 podstawiamy do (1) równania
(12c−36)*c=2160 i c>0
dokońc
1 kwi 21:56