procenty
alex : Cenę x sztabki złota zmieniono trzykrotnie za każdym razem podwyższając ją o 2 % .Po tych
trzech podwyżkach sztabka złota kosztuje ?
1 kwi 20:39
pigor: ..., pytanie testowe zapewne i nie wiem czego się spodziewać, no ale, np.
tak:
x → 102%*x → 102%(1,02x) → 102%(1,02*1,02)x= 102*1,02
2%x=
106,1208%x .
1 kwi 20:46
zajączek:
(1,02)3x= 1,061208x=106,1208%x
1 kwi 20:49
alex: Bardzo przepraszam zmyliłam trochę trzeba wybrać odpowiedź i wydaje mi się ,że albo a)
(0,02)3x lub b) x+(0,02)3
1 kwi 20:50
pigor: .. . to jest tak jak nie chce się podać odpowiedzi, to bym na pewno ci to nieco
inaczej rozpisał, jak i co
![](emots/2/pytajnik.gif)
a tak, ja już zrobiłem swoje, a oczywiście jest to
a) .
1 kwi 20:58
pigor: ..., kurcze źle napisałeś, a ja źle podałem odp. musiała
tam być taka odpowiedź
(1,02)3x ![](emots/2/wykrzyknik.gif)
i tyle (zjadłeś to x)
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
. ...
![emotka](emots/1/smutny.gif)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 kwi 21:01
alex: Bardzo jeszcze raz przepraszam doceniam twoją pomoc naprawdę !
1 kwi 21:02
alex: nie jest albo to co napisałam a albo b innej nie ma żadnego x nie zjadłam
1 kwi 21:03
zajączek:
czytaj mój wpis 20:49
1 kwi 21:04
pigor: może nie x ale 1 (jedynkę) przed przecinkiem . .. idę , mam dość takiego
luzactwa − braku odpowiedzialności − z tego co się pisze i "każe" pomóc,rozwiązać
1 kwi 21:04
zajączek:
Ja też ......... ręce opadają :
1 kwi 21:05
pigor: ... powinieneś zawsze napisać te 4 odpowiedzi a,b,c,d, bo z nich można
wiele wyczytać , po prostu wybrać (nie zgadnąć broń Boże) poprawne
rozwiązanie i mięć 1 punkt więcej jak znalazł, być może decydujący −
− zaliczający maturę do tych 30% z 50pkt= 15 pkt .
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
mimo wszystko
pozdrawiam cię
alex, bo jestem pewien że wziąłeś to sobie wszystko "na klatę"
1 kwi 21:12
6 kwi 10:52
daras: Jak ktoś nie ma oleju w głowie , to nic mu nie pomoże
![emotka](emots/1/smutny.gif)
b
6 kwi 11:01