Dziedzina
Pc: Dlaczego dziedzinę funkcji w przypadku Ułamków odczytuje sie z mianownika a nie z licznika np:
f(x)=x−5x2+4
1 kwi 20:33
wielomain:
| −x−5 | |
| tak to wygląda  |
| x2+4 | |
D
f=x∊ℛ
dziedzinę odczytuje się z mianownika
1 kwi 20:34
krystek: A co to jest dziedzina?
1 kwi 20:35
krystek: | | 5 | |
Powiedz ile wynosi wartośc funkcji f(x)= |
| dla x=1? |
| | x−1 | |
1 kwi 20:37
Pc: No nie można podstawić do mianownika x=1 bo wyzeruje ona mianownik czyli dziedziną będa
wszystkie liczby z wyjątkiem 1 ale dlaczego dziedzinę funkcji odczytuje sie z mianownika a nie
akurat z licznika
1 kwi 20:51
krystek: | | x−1 | |
To wylicz f(x)= |
| dla x=1 |
| | x | |
1 kwi 21:01
krystek: Znasz wierszyk "Nie dziel selero przez zero?"
1 kwi 21:03
Licealista_Theosh:
Ponieważ w matematyce są działanie które "nie mają sensu". Jednym z nich jest dzielenie przez
zero.
1 kwi 21:03
Licealista_Theosh: Zdublowało się
1 kwi 21:03
Mila:
Jeśli nie masz podanych żadnych warunków do wzoru funkcji, to dziedziną są wszystkie liczby dla
których wykonalne są działania we wzorze.
Kreska ułamkowa zastępuje znak dzielenia, a nie wolno dzielić przez zero i dlatego wyłączasz z
dziedziny te liczby dla których zeruje się mianownik.
1 kwi 21:04