Fizyka- Bilans Cieplny
Jarek: W jakim stosunku należy zmieszać wodę o temperaturze t1=60 stopni z wodą o temperaturze t2=20
stopni, aby temperatura końcowa wynosiła t3=40 stopni ?
Domyślam się, że należy skorzystać z tego wzoru Q=m*c*ΔT
1 kwi 20:31
irena_1:
m1c(60−40)=m2c(40−20)
20m1=20m2
m1 : m2 = 1 : 1
1 kwi 21:02
Jarek: ja to zapisałem w ten sposób
m1*t1+m2*t2=m3*t3
m1*t1+m2*t2=(m1+m2)*t3
m1*t1+m2*t2=m1*t3+m2*t3
m1*t1−m1*t3=m2*t3−m2*t2
m1(t1−t3)=m2(t3−t2)
dalej nie wiem jak dojść do końcowego rezultatu. Ma ktoś pomysł ?
1 kwi 21:18
1 kwi 22:11
irena_1:
Ciepło oddane jest równe ciepłu pobranemu
Q1=Q2
m1cwΔt1=m2cwΔt2
m1(60−40)=m2(40−20)
1 kwi 22:27