matematykaszkolna.pl
Funkcje młody: Proszę o pomoc w rozwiązaniu nierówności: a) x2−4x|+8≤0 b) x(x+6)>−9 c) 3x+7≥4x2
6 wrz 14:58
Edek: młody poczytaj na tej stronie o równaniach kwadratowych i delcie, bo naprawdę niesą to trude przykłady. W razie probemów pisz.
6 wrz 15:18
fafelek: a ja mam pytanie takie: największa wartość funkcji f(x) = x2 +3x+2 to... czy tu również mam skorzystać ze wzoru na deltę p i q?
6 wrz 15:20
Edek: ta, a największa wartość funkcji lub najmniejsza jeżeli nie ma przedziału i est to funkcja kwadratowa to zawsze jest wierzchołek tej funkcji W(p,q)
6 wrz 15:29
młody: mam problem z b)
6 wrz 17:07
młody: pomocy
6 wrz 17:09
Bogdan: Wierzchołek paraboli to nie W(p, q), ale W(xw, yw). Liczby p, q to współrzędne wektora przesunięcia paraboli.
6 wrz 17:14
Bogdan: b) x2 +6x + 9 > 0, skorzystaj z wzoru skróconego mnożenia.
6 wrz 17:16
młody: dzięki. już wiem
6 wrz 17:44
Edek: Bogdan, ale czy czasem jeśli przesuwając wykres funkcji to nie przesuwasz także wierzchołka o ten wektor? Sprawdziłem nawet w tablicach i pisze, że W=(p,q) dla f(x)=ax2+bx+c, a≠0, równocześnie obrazem paraboli y=ax2 w przesunięciu o wektor u=[p,q]
6 wrz 22:54
Bogdan: Nie wierzę, aby w porządnych tablicach oznaczono wierzchołek paraboli przez W(p,q). Jeśli jednak takie oznaczenie pojawiło się, to znaczy, że są to kiepskie tablice. Tylko w przypadku przesuwania wierzchołka paraboli z punktu O(0, 0) do punktu W(xw, yw) wektor przesunięcia w = [p, q] = [xw − 0, yw − 0] = [xw, yw] i stąd p = xw oraz q = yw. Należy rozróżniać pojęcia: współrzędne punktu i współrzędne wierzchołka, nawet wtedy, gdy liczbowo przyjmują te same wartości.
6 wrz 23:22