kąty ostre
kinia : Uzasadnij że dla każdego kąta ostrego x zachodzi równość sin2x*cosx+cos3 x=sinxtgx
1 kwi 20:30
sushi_ gg6397228:
Lewa strona wyciagnij cos x przed nawias i potem JEDYNKA TRYGONOMETRYCZNA
1 kwi 20:32
pigor: ..., np. tak :
L= sin
2x cosx+cos
3x= cosx(sin
2x+cos
2x)= cosx*1=
| | sinx | | 1 | | sinx | |
cosx tgxctgx= cosx * |
| * |
| = |
| = P . ... |
| | cosx | | tgx | | tgx | |
1 kwi 20:37
pigor: ...,

lub teraz jestem "mądry" i np. tak:
| | sinx | | sinx cosx | |
P= |
| = |
| = cosx= cosx*1= |
| | tgx | | sinx | |
= cosx(sin
2x+cos
2x)= sin
2x cosx + cos
3x=
L . ...
1 kwi 20:40
kinia: ok rozumiem już dziękuje
1 kwi 20:43