matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
super wielomiany
Karola:
Jak wykazać, ze g(x)= −f(−x) kiedy g(x)= x
3
−14x
2
+63x−90 = (x−5)*(x−6)*(x−3) , a f(x)=x
3
+14*x
2
+63x−90 = (x+6)* (x+5)*(x+3)
? bardzo proszę o pomoc, bo doliczyłam się tego w zadaniu, ale nie potrafię udowodnić. :C
1 kwi 20:22
sushi_ gg6397228:
to zapisz f(−x)=...
1 kwi 20:27