Rozwiąż układ równań
dog3: HELP


Wychodzi mi r =
940+10nn(n−1) jak to podstawiam wychodzą mi głupoty...
mają wyjść liczby całkowite 3 i 20.

Rozwiąż ten układ.
(−10 + r(n − 1))n = 940
(−10 + r(n + 2))n = 1288
1 kwi 20:17
zajączek:
Napisz całą treść zadania, to "nu pagadim"
1 kwi 20:21
dog3: no mam rozwiązać ten powyższy układ równan.

i tyle.
1 kwi 20:24
krystek: Z jakich warunków go otrzymałeś?
1 kwi 20:28
Ajtek:
Ale ten układ z czegoś wynika.
zajączek 
=marchewka
1 kwi 20:29
Ajtek:
Witam
krystek 
.
1 kwi 20:29
pigor: .., dziękuję
zajączek , o to samo chciałem prosić, bo dziwię się
kto chce tak się nie powiem co

... zadaniem na ciąg arytmetyczny . ...
1 kwi 20:31
krystek: @Ajtku pozdrawiam, zajączek lubi" sałatkę".
1 kwi 20:34
Ajtek:
Zawsze byłem kiepski z biologii

.
A jaką "sałatkę", jarzynową
1 kwi 20:36
krystek: A to już tajemnica zajączka
1 kwi 20:37
sushi_ gg6397228:
ze wzoru wynika,ze liczy Sn−1=940
ze wzoru wynika,ze liczy Sn+2=1288
1 kwi 20:38
dog3: no ok. tak to jest zadanie z ciągu arytmetycznego.

i wyliczyłam ten oto układ równań i
pragnę obliczyć r i n, lecz dochodzę do r, które mi dobrze wychodzi a dalej nic... .

r =
940+10nn(n−1)
1 kwi 20:47
1 kwi 20:51
pigor: ... , no to ja to twoje r olewam i dalej sobie licz sam, bo ja nie mam zamiaru coś liczyć, jak
nie wiem skąd masz ten układ, bo sądzę, że można lepiej podejść do tego , a więc podajesz tę
treść od początku do końca , dokładnie

. ..
1 kwi 20:54
krystek: Trudny przypadek!
1 kwi 20:56
zajączek:
Baaaaaaaaaardzo trudny
1 kwi 20:56
dog3: w ciągu arytmetycznym w którym a1= −5 suma n−początkowych wynosi Sn=470 a
Sn+3=644. oblicz r i n.
1 kwi 21:03
dog3: więc liczę sobie...
a1 = −5
Sn=470 ⇒ a1 + an2 *n = 470 ⇒ 2a1 + (n−1)r2 *n = 470
1 kwi 21:09
dog3: Sn+3 = 644 ⇒ a1 + an+32 * (n+3) = 644 ⇒ 2a1 + (n+2)r2 * (n+3) = 644
1 kwi 21:13
dog3: i z tego wychodzi mi taki układ równań.
(−10 + r(n − 1))n = 940
(−10 + r(n + 2))n = 1288
1 kwi 21:15
dog3: i z tego wychodzi mi taki układ równań.
(−10 + r(n − 1))n = 940
(−10 + r(n + 2))n = 1288
1 kwi 21:16
krystek: a gdzie czynnik (n+3)
1 kwi 21:18
dog3: eee? jaki czynnik (n+3)? nie rozumiem.
1 kwi 21:30
krystek: W r−niu Sn+3
1 kwi 21:31
dog3: hmmmmm.... czyli w drugim równaniu ma być:
−10+(n+2)(n+3)r = 1288
1 kwi 21:34
krystek: Nie
1 kwi 21:35
krystek: [−10+(n+2)r](n+3)
1 kwi 21:36
dog3: ach... fakt. mój błąd. mea culpa.

sprawdzę czy wyjdzie.
1 kwi 21:40
krystek: I wprowadzasz w bład innych!
1 kwi 21:41
zajączek:
No to tak:
S
n+3−S
n= a
n+1+a
n+2+a
n+3 = 644−470= 174
a
n+r+a
n+2r+a
n+3r= 174⇒ 3a
n+6r=174
a
n+2r= 58 ⇒ −5+(n−1)*r+2r=58 ⇒ r+nr= 63
r(n+1)= 63=3*21 dla r=3 n+1=21 ⇒n=20
ale musimy sprawdzić czy S
20= 470 i S
23= 644
| | a1+a20 | |
S20= |
| *20 = (−10+19r)*10 = 47*10 =470 −−− pasuje |
| | 2 | |
S
23= .......... dokończ... otrzymasz = 644 −−− czyi też ok
zatem odp:
r=3 i n=20
1 kwi 21:43
dog3: MAtko, przepraszam...

Nie jestem po studiach z majcy tylko w 2 klasie technikum. Sory...
1 kwi 21:44
krystek: @
zajączku 
marchewka też zmrożona, może zaszkodzić!
1 kwi 21:46
dog3: Dzięki wielkie "zajączek"/
1 kwi 21:49
zajączek:
1 kwi 21:51
dog3: ha ha ha. o.O
1 kwi 21:52
zajączek:
1 kwi 21:54
dog3: no wyszło elegansio wszystko. Jeszcze raz ogromne dzięki i buziaczki.
1 kwi 22:08