stosunek powierzchni bocznej
pauka: podstawą graniastosłupa prostego jest sześciokąt foremny.wiedząc ze stosunek powierzchni
bocznej tego graniastosłupa do pola podstawy wynosi 8:3.oblicz tangens kąta nachylenia
przekatnej sciany bocznej do płaszczyzny podstawy
pomozcie prosze,ucze sie do matury i nie wiem jak wykonac to zadanie
1 kwi 20:10
irena_1:
a− długość krawędzi podstawy
H− długość krawędzi bocznej (wysokości graniastosłupa)
H
tgα=
a
Pb
6aH
8
=
=
Pp
a2√3
6*
4
3
4H
8
=
a√3
3
H
2√3
=tgα=
a
3
2 kwi 07:48
irena_1:
To rysunek ściany bocznej a kątem, którego tangens trzeba obliczyć