stereometria
kicaj: długości krawędzi prostopadłościanu wychodzące z jednego wierzchołka tworzą ciąg arytmetyczny o
różnicy 3 . Suma długości tych krawędzi jest równa 24 . Wyznacz długości krawędzi tego
prostopadłościanu
1 kwi 19:47
sushi_ gg6397228:
i w czym masz problem?
1 kwi 19:48
zajączek:
Z rozwiązaniem ........całego zadania
1 kwi 19:49
kicaj: Chce sprawdzić czy moje wyliczenia i rozwiązanie są dobre, bo ja obliczyłem to tak:
a=a
b=a+3
c=a+6
a+a+3+a+6 = 24
3a=15
a=5
a=5
b=5+3=8
c=5+6=11
I nie wiem czy to wystarczy ? Czy coś trzeba rozpisać, coś zmienić?
1 kwi 19:50
sushi_ gg6397228:
ok
1 kwi 19:52