Rozwiąż logarytm
asdaw: Rozwiąż logarytm:
1 kwi 19:37
sushi_ gg6397228:
nie da sie
1 kwi 19:39
irena_1:
A co to znaczy "rozwiąż logarytm"? Zapisz treść całego zadania...
1 kwi 19:39
sushi_ gg6397228:
można co najwyżej rozwiązać trampki
1 kwi 19:39
Wika: Rozwiąż logarytm czyli zapewne wyznacz dziedzinę
oraz
9−x
2 nie może sie równać 0
1 kwi 19:46
pigor: ... , sądzę , że pytasz kiedy on ma sens , ano ⇔
| | x+1 | |
⇔ |
| >0 ⇔ (x+1)(3−x)(3+x) >0 i x≠±3 ⇒ (x+1)(x−3)(x+3)< 0 ⇔ |
| | 9−x2 | |
⇔ x<−3 lub −1< x< 3 ⇔
x∊(−∞;−3) U (−1;3) . ...
1 kwi 19:48
Wika: czyli mamy
(3−x)(3+x) nie może sie równać 0
x nie równa sie 3 lub {−3}
| x+1 | |
| >0 mnożymy przez mianownik do kwadratu |
| (3−x)(3+x) | |
i otrzymujemy
(x+1)(3−x)(3+x)>0
x=−1 x=3 x=−3
Odp. x=−1 (bo 3 i {−3} nie należą do dziedziny)
1 kwi 19:53
Wika: Ups pomyliłam się
to przecież nierówność
1 kwi 19:54
Wika: x∊(−∞;−3)U(−1;3)
1 kwi 19:55