matematykaszkolna.pl
TEST 2 MATEMATYKA FUNKCJA KWADRATOWA dog3: Witam wszystkich forumowiczów! emotka Mam problem z zadaniami testowymi z działu "funkcja kwadratowa". Nie chodzi o pełne rozwiązania, lecz o podpowiedzi i wskazówki jak mam zrobić lub zacząć. emotka Zad1. Wykres funkcji f(x)=x2 +bx +c jest symetryczny względem osi OY. Zatem a) b*c=0 i b) f(|x|)=f(x). Udowodnij. Nie wiem hehe... pierwszy podpunkt zrobiłam na przykładzie, natomiast drugi nie wiem jak... coś z wartością bezwzględną, ale co to nie wiem.emotka Zad.2. Zbiór utworzony przez wierzchołki parabol o równaniu f(x) = (x−m)2 +m, gdzie meR, to prosta o równaniu y=x. Udowodnij. Na to zadanie wogóle nie mam pomysłu. POMOCY
1 kwi 19:27
irena_1: 1. a) Jeśli wykres funkcji kwadratowej jest symetryczny względem osi OY, to wierzchołek paraboli− wykresu tej funkcji leży na osi OY, czyli
 b 
p=−

=0
 2a 
a ponieważ a=1, więc b=0, czyli b*c=0 lub f(−x)=f(x), czyli (−x)2+b(−x)+c=x2+bx+c x2−bx+c=x2+bx+x 2bx=0 dla każdego rzeczywistego x, czyli b=0 b) f(−x)=f(x), czyli: Jeśli x>0, to |x|=x i f(|x|)=f(x) Jeśli x<0, to |x|=−x i f(|x|)=f(−x)=f(x)
1 kwi 19:37
irena_1: 2. Wierzchołek paraboli f(x)=(x−m)2+m to punkt (m, m) dla dowolnego rzeczywistego m, czyli są to punkty (x, x)− punkty prostej o równaniu y=x
1 kwi 19:38
ciekawski: ad.2 x2−2mx+m2+m−x=0 x2−mx+m2−x=0 x2+(−m−1)x+m2=0
1 kwi 19:40
pigor: ... , nie wiem w czym problem , bo np. zad.1. z warunków zadania i własności wykresu f(−x)=f(x ) , czyli f parzysta, a stąd wynika wszystko co potrzebujesz do c.n.u. zad.2. W=(m,m) , czyli y= ... , więc c.n.u. . ... emotka
1 kwi 19:41
dog3: dzięki wielkie wszystkim. emotka
1 kwi 20:01