TEST 2 MATEMATYKA FUNKCJA KWADRATOWA
dog3: Witam wszystkich forumowiczów!

Mam problem z zadaniami testowymi z działu "funkcja kwadratowa".

Nie chodzi o pełne rozwiązania, lecz o podpowiedzi i wskazówki jak mam zrobić lub zacząć.

Zad1.
Wykres funkcji f(x)=x
2 +bx +c jest symetryczny względem osi OY.
Zatem a) b*c=0 i b) f(|x|)=f(x). Udowodnij.
Nie wiem hehe... pierwszy podpunkt zrobiłam na przykładzie, natomiast drugi nie wiem jak...

coś z wartością bezwzględną, ale co to nie wiem.

Zad.2.
Zbiór utworzony przez wierzchołki parabol o równaniu f(x) = (x−m)
2 +m, gdzie meR, to prosta o
równaniu y=x. Udowodnij.
Na to zadanie wogóle nie mam pomysłu. POMOCY

1 kwi 19:27
irena_1:
1.
a)
Jeśli wykres funkcji kwadratowej jest symetryczny względem osi OY, to wierzchołek paraboli−
wykresu tej funkcji leży na osi OY, czyli
a ponieważ a=1, więc b=0, czyli b*c=0
lub
f(−x)=f(x), czyli
(−x)
2+b(−x)+c=x
2+bx+c
x
2−bx+c=x
2+bx+x
2bx=0 dla każdego rzeczywistego x, czyli b=0
b)
f(−x)=f(x), czyli:
Jeśli x>0, to |x|=x i f(|x|)=f(x)
Jeśli x<0, to |x|=−x i f(|x|)=f(−x)=f(x)
1 kwi 19:37
irena_1:
2.
Wierzchołek paraboli f(x)=(x−m)2+m to punkt (m, m) dla dowolnego rzeczywistego m, czyli są to
punkty (x, x)− punkty prostej o równaniu y=x
1 kwi 19:38
ciekawski: ad.2
x2−2mx+m2+m−x=0
x2−mx+m2−x=0
x2+(−m−1)x+m2=0
1 kwi 19:40
pigor: ... , nie wiem w czym problem , bo np.
zad.1. z warunków zadania i własności wykresu f(−x)=f(x )
, czyli f parzysta, a stąd wynika wszystko co potrzebujesz do c.n.u.
zad.2. W=(m,m) , czyli y= ... , więc c.n.u. . ...
1 kwi 19:41
dog3: dzięki wielkie wszystkim.
1 kwi 20:01