wielomiany
wielomian: Rozłóż na czynniki
16 − x
2 + 10x − 25
4
2−(x−5)
2
(4−x+5)(4+x−5)
(−x+9)(x−1)

ok
1 kwi 18:37
ICSP: dobrze
1 kwi 18:38
wielomian: (x
2+x+4)
2 + 8x(x
2+x+4) + 15x
2 a jak ruszyć to
1 kwi 18:39
ICSP: najpierw zauważe że 15x2 = 16x2 − x2 i mam :
(x2 + x + 4)2 + 2 * (x2 + x + 4) * 4x + (4x)2 − x2 =
(x2 + x + 4 +4x)2 − x2 = (x2 + 5x + 4)2 − x2
dokończ
1 kwi 18:45
wielomian: (x
2+5x+4)
2−x
2
(x
2+5x+4−x
2)(x
2+5x+4+x
2)
(5x+4)(2x
2+5x+4) do kończyłem bez problemu ale nie rozumiem nadal Twojego zapisu tylko wiem
że16x
2−x
2=15x
2
1 kwi 18:50
ICSP: może to wygląda bardzo skomplikowanie ale takie nie jest
(x2 + x + 4)2+2*(x2 + x + 4 )*4x+(4x)2=(x2 + x + 4 + 4x)2
a2+2*a*b+b2=(a+b)2
1 kwi 18:55
wielomian:
(x
2+x+4+4x)
2
(x
2+5x+4)
2
x
4+25x
2+16+10x
3+8x
2+40x
x
4+10x
3+33x
2+40x+16
1 kwi 19:00
ICSP: i co CI to dało ?
1 kwi 19:02
wielomian: właśnie nic

(x
2+x+4)
2+2*(x
2+x+4)*4x+16x
2
to już rozumiem że zwijasz do wzorku (a+b)
2
(x
2+x+4+4x)
2−x bo ma być 15 x
2
1 kwi 19:06
zajączek:
[x(x+1)+4(x+1)]2= [(x+1)(x+4)]2= (x+1)2*(x+4)2
1 kwi 19:06
ICSP: zgubiłeś kwadrat, ale poza tym już w porządku
[(x2 + x + 4)2 + 8x(x2 + x + 4) + 16x2 ] −x2
wszystko co jest w nawiasie kwadratowym można zawinąć do wzoru skróconego mnożenia jak
pokazałem wyżej, a czerwone wyrażenie jest równe 15x2. Cała trudność chyba tutaj polegałą na
zauważeniu tego wzoru skróconego mnożenia i na odpowiednim rozbiciu 15x2
1 kwi 19:12
wielomian: (x+y)
2 − 2(x+y) + 1
[(x+y)
2+1|
2
1 kwi 19:14
wielomian: a6−b6
(a−b)(a5+a4b+a3b2+a2b3+ab4+b5)
1 kwi 19:16
wielomian:
a
4+b
4?
(a
2+b
2)
2−2a
2b
2
bo jak bym zrobił
(a
2+b
2)
2=a
4+2a
2b
2+b
4
czyli w tych rozkładach chodzi że potem po wymnożeniu otrzymać to samo co było w pierwotnej
formie
1 kwi 19:18
ICSP: pomyśl jeszcze raz nad dwoma

W pierwszym zastanów się czym jest a oraz czym jest b + czy jest to wzór (a+b)
2 oraz czy
(a−b)
2
w drugim niby dobrze ale w jaki sposób teraz rozłożysz drugi czynnik

a
m*n = a
nm
1 kwi 19:20
ICSP: Rozkład na czynniki jest sprowadzeniem jakiegoś wyrażenia do postaci iloczynu kilku innych
czynników, z tym że stopienie tych czynników musi być jak najniższy
1 kwi 19:21
wielomian: nad którym mam pomyśleć

a
4+b
4 
(a
2+b
2)
2−2a
2b
2
(a
2+b
2−
√2ab)(a
2+b
2+
√2ab)
1 kwi 19:22
wielomian: (x+y)
2 − 2(x+y) + 1
a=(x+y)
b=1
[(x−y)
2−1]
2 
teraz ok
1 kwi 19:24
wielomian: [(x+y)−1]2
1 kwi 19:24
ICSP: teraz dobrze
1 kwi 19:26
wielomian: a to z tym
a
4+b
4 
masz może jakieś przykłady, stronki żeby to poćwiczyć
1 kwi 19:28
ICSP: też jest dobrze. Przykładów nie posiadam, gdyż jestem już dawno po maturze. Możesz poszukać
kogoś z tegorocznych maturzystów to pewnie dostaniesz jakiś przykład
1 kwi 19:29
wielomian: x
4+1
(x
2)
2+1
2
(x
2+1)
2−2x
2 ok
1 kwi 19:33
wielomian:
(x2+1−√2x)(x2+1+√2x)
1 kwi 19:34
zombi: Taaa, rozwal go jeszcze bardziej : P
1 kwi 19:36
ICSP: 
tylko nie zapominaj o przykładzie a
6 − b
6
Sprowadź go do iloczynu 4 czynników liniowych. w których nie występuje żadna potęga 3
1 kwi 19:36
zombi: Git
1 kwi 19:36
wielomian: ICSP
a
6−b
6=(a
3)
2−(b
3)
2
(a
3−b
3)(a
3+b
3) i dalej to już ze wzorków a
3−b
3 i a
3+b
3
1 kwi 19:38
ICSP:
1 kwi 19:40
wielomian:
mam takie coś
a
5+b
5 tu raczej muszę dwumian zastosować bo nic innego mi nie przychodzi do głowy
1 kwi 19:40
1 kwi 19:45
wielomian:
arletka17 zadania z tej strony już przerobiłem

jako maturzystka masz może jakieś zbiory
zadań, przykłady zadań z wzorami skróconego mnożenia
1 kwi 19:47
ICSP: hmmm
a5 + b5 = 0 ⇒ a = −b ⇒ (a+b) = 0
zatem
a5 + b5 musi być podzielne przez a+b po podzieleniu otrzymasz pewien iloczyn
1 kwi 19:48
arletka17: ja sobie posciagalam ksiazki z zadaniami z torrenta ale to juz bylo kilka miesiecy temu wiec
linka teraz nie znajde,sorry
1 kwi 19:49
wielomian:
a5+b5=(a+b)(a4−a3b+a2b2−ab2+b4) innego pomysłu tutaj brak
1 kwi 19:53
1 kwi 19:54
ICSP: i myślę że to wystarczy
1 kwi 19:54
wielomian: ok dziękuje czyli dla od 5 potęg dwumian stosować należy
1 kwi 19:57
ICSP: −ab3 oczywiście
Jak chcesz to dam Ci zadanko:
Rozłóż wielomian x2 + 1 na czynniki wiedząc że x jest liczbą niedodatnią
1 kwi 19:58
wielomian: z tym może być ciężko
1 kwi 20:02
ICSP: i ma być ciężko

Ide jeść

Masz pół godziny na wymyślenie tego jednolinijkowego rozwiązania
1 kwi 20:03
PuRXUTM: wielomian nie martw się ICSP często daje "ciekawe" zadania
1 kwi 20:12
zajączek:
Lubi się "popisywać" ( w dobrym tego słowa znaczeniu) i ........ straszyć
1 kwi 20:13
PuRXUTM: no on jest znany z rozkładu wielomianów na czynniki
1 kwi 20:14
wielomian:
1 kwi 20:16
wielomian:
(−x2+1)=−(x2−1)= (x−1)(x+1)
1 kwi 20:26
PuRXUTM: wielomian nie o to chodziło zobacz jeszcze raz wyżej, ale nie martw się ja mam maturę z miesiąc
a też nie umiem
1 kwi 20:30
wielomain: pewnie tu jakiś szatański myk jest
1 kwi 20:33
ICSP: tam nie ma minusa

Nie wolno tak sobie ich wstawiać
1 kwi 20:43
PuRXUTM: dawaj ICSP wynik

bo nie ogarniemy
1 kwi 20:44
ICSP: ogarniecie

Przecież to proste jest
1 kwi 20:45
wielomian : dokładnie prosimy o wynik
1 kwi 20:46
PuRXUTM: no dla Ciebie proste

A Ty ISCP można wiedzieć po jakich studiach jesteś

Bo mi zależy
bardzo
1 kwi 20:47
wielomian :
ICSP tego nie da się rozłożyć
1 kwi 20:47
ICSP: 
(x −
√−2x −1)(x +
√−2x −1)
1 kwi 20:47
ICSP: Jeszcze nie ukończyłem żadnych studiów
1 kwi 20:50
wielomian:
x
2+1
(x+1)
2−2x
(x+1−
√2x)(x+1+
√2x)
1 kwi 20:51
PuRXUTM: ta ta, a Eta kończy gimnazjum...
1 kwi 20:51
ICSP: wiesz, nie musisz mi wierzyć
wielomian źle
1 kwi 20:52
zajączek:
1 kwi 20:53
PuRXUTM: a czym się zajmujesz jeśli można wiedzieć ?
1 kwi 20:53
wielomian: z tego co wiem ICSP jest na drugim roku studiów

ale powiedz mi jakim cudem
√−2x skoro x jest niedodatnie
1 kwi 20:54
PuRXUTM: raczej wątpie że na 2 roku bo już tu trochę na forum siedzę i myślę że trochę więcej przeszedł
1 kwi 20:58
ICSP: To widzę
wielomian że masz błędne informacje

Podaj mi swojego informatora

i przy okazji wyjaśnij co znaczy niedodatnie
1 kwi 20:59
PuRXUTM: oho zaczyna się.... ICSP będzie cisnął...
1 kwi 21:00
zajączek:
x≤0 to
√−2x −−− jest poprawnie zapisane
1 kwi 21:01
wielomian: zajączek już to zrobił

a co do studiów to strzelałem
1 kwi 21:01
zajączek:
ICSP ... to mój kolega z gimnazjum
1 kwi 21:03
ICSP:
1 kwi 21:05
zajączek:
1 kwi 21:06
ICSP: wiesz
zajaczku zważywszy na zaistniała sytuację wolałbym być w gimnazjum

Najlepiej w trzeciej klasie
1 kwi 21:07
PuRXUTM: chcesz zajączek zadanie z gimnazjum
1 kwi 21:07
PuRXUTM: ICSP z Etą w klasie ?
1 kwi 21:08
ICSP: chętnie

Przepisywałbym prace domowe z planimetrii
1 kwi 21:10
PuRXUTM: a co ICSP studiujesz ? jeśli studiujesz...
1 kwi 21:13
ICSP: hmm pytasz się co studiowałem ?
1 kwi 21:13
ICSP: już dokładnie 21 h i 14 min nie studiuje
1 kwi 21:14
PuRXUTM: 
sory ale nie ogarniam
1 kwi 21:14
PuRXUTM: a już ogarniam
1 kwi 21:15
PuRXUTM: dobra a nie uwzględniając PRIMA APRILIS ?
1 kwi 21:15
ICSP: ja nie żartuje
1 kwi 21:16
PuRXUTM: ja też, ale przyznaję dałem się nabrać....mów proszę bo to zależy od mojej dalszej edukacji
1 kwi 21:17
ICSP: studiowałem ale już nie studiuje
1 kwi 21:33