planimetria
kasmi: W trójkącie o kątach α,β,γ spełniony jest warunek sinγ=2sinαcosβ. Wykaż, że jest to trójkąt
równoramienny.
Bardzo prosze o pomoc, bo zupełnie nie mam pomysłu jak to rozwiązac
1 kwi 18:27
zajączek:
| | c | | a | |
1/ ze wzoru sinusów sinγ= |
| i sinα= |
| |
| | 2R | | 2R | |
| | a2+c2−b2 | | a2+c2−b2 | |
2/ ze wzoru cosinusów cosβ= |
| ⇒ 2cosβ= |
| |
| | 2ac | | ac | |
3/ podstaw dane do tej równości w warunku
i otrzymasz tezę .......
1 kwi 18:47
zajączek:
| c | | a2+c2−b2 | | a | |
| = |
| * |
| /*2R |
| 2R | | ac | | 2R | |
| | a2+c2−b2 | |
c= |
| ⇒ c2=a2+c2−b2 ⇒ a2=b2 ⇒ a=b |
| | c | |
zatem trójkąt jest równoramienny
Powodzenia w przepisywaniu ....... "leniuszku"
1 kwi 19:10