wykaż nierówność
....:
Wykaż, że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność:
x4−x3+2x2−x+1 >0
jak to rozbić normalnie ? Schemat hornera też nie bardzo wychodzi. Pomocy.
1 kwi 18:12
ICSP: Możesz zauważyć że nierówność dla x = 0 jest spełniona więc bez problemu możesz podzielić przez
x2
1 kwi 18:14
ICSP: albo tak :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x4 − x3 + |
| x2 + |
| x2 + |
| x2 −x + 1 > 0 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x2 − |
| x)2 + |
| x2 + ( |
| x −1)2 > 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i stosowny komentarz
1 kwi 18:15
sushi_ gg6397228:
x4−x3+x2 + x2−x+1 = x2(x2−x+1) + 1( x2−x+1) = (x2+1) (x2−x+1)
1 kwi 18:17
ICSP: ooo tam jest 2 przy x
2
Przerób moje rozwiązanie tak aby pasowało
1 kwi 18:18
Mila: (x4+2x2+1)−(x3+x)>0
(x2+1)2−x(x2+1)>0
(x2+1)*(x2+1−x)>0
x2+1>0 dla x∊R i x2−x+1>0 dla x∊R (Δ=−3<0, trójmian przyjmuje tylko wartości dodatnie)
⇔(x2+1)*(x2+1−x)>0 dla x∊R
1 kwi 18:19
....: dzięki dzięki !
1 kwi 18:26