całki nieoznaczone
Daria: Policz poniższe całki nieoznaczone:
1. x/(x3−1)dx
2. (3x3+2x2−x+1)/√x2−4x+3dx
1 kwi 17:46
sushi_ gg6397228:
1. rozłóż na czynniki pierwsze
2. podstawienie za mianownik
1 kwi 17:47
Daria: 1. wyszło mi coś takiego:
x/(x
3−1)= A/(x+1)+B/(x
2−x+1)
x=Ax
2−Ax+A+Bx+B
więc układ jest sprzeczny i co mam z tym zrobić?
2. Podstawienie za mianownik nic mi nie mówi
1 kwi 17:57
1 kwi 18:01
ICSP: 1.
| x | | A | | Bx + C | |
| = |
| + |
| |
| x3−1 | | x−1 | | x2 + x + 1 | |
przypomnij sobie wzory skróconego mnożenia
1 kwi 18:05
Mila:
Inny rozkład na ułamki proste:
| x | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| (x−1)(x2+x+1) | | x−1 | | x2+x+1 | |
1 kwi 18:08
Mila:
2) Metoda współczynników nieoznaczonych
1 kwi 18:11