rozwiąż równanie
kira.kira: rozwiąż równanie
Ix2−4I+Ix2−1I=4x+1
1 kwi 17:39
sushi_ gg6397228:
z czym masz problem?
1 kwi 17:39
krystek:
1 kwi 17:47
kira.kira: ze wszystkim xd
rozpisalam to sobie na 3 przypadki i w każdym mi wychodzi zbiór pusty
I.
x∊(−
∞,−2> u <2,
∞)
x∊(−
∞,−1> u <1,
∞)
i tu wychodzi x=3 i x=−1, czyli nie spełniają warunków bo ma być z części wspólnej
II.
x∊(−2,2)
x∊(−
∞,−1> u <1,
∞)
x=
12
czyli też nie spełnia
III.
x∊(−2,2)
x∊(−1,1)
tu zaś wychodzi mi delta ujemna
nie wiem czy dobrze się za to zabrałam dlatego proszę o pomoc
1 kwi 17:53
sushi_ gg6397228:
masz miec 5 przypadków; powyżej zostalo pokazane jak to ma wyglądac
1 kwi 17:54
krystek: a jeszc\ze 4x+1≥0 i tylko w tym przedziale wystarcz
1 kwi 17:55