wyrażenia algebraiczne
Jooolaa: | | 4 | | A | | B | |
Wyrażenie W= |
| można przedstawić w postaci sumy |
| + |
| . Wyznacz |
| | x2−4 | | x−2 | | x+2 | |
wartości A i B
Odp A=1 B=−1
1 kwi 17:31
irena_1:
| 4 | | A | | B | | A(x+2)+B(x−2) | | (A+B)x+(2A−2B) | |
| = |
| + |
| = |
| = |
| |
| x2−4 | | x−2 | | x+2 | | x2−4 | | x2−4 | |
A+B=0
2A−2B=4
B=−A
2A+2A=4
4A=4
A=1
B=−1
1 kwi 17:34
Jooolaa: Dlaczego A+B=0 i 2A−2B=4?
1 kwi 17:41
Mila:
II sposób, bez wymnożenia i grupowania wyrazów:
4=A(x+2)+B(x−2)
Obieram dogodne x
x=−2
P=A*(−2+2)+B*(−2−2)=−4B=4⇔B=−1
x=2
P=A*(2+2)+B*(2−2)=4A=4⇔A=1
1 kwi 17:46
irena_1:
A+B=0, bo w liczniku nie ma x
2A−2B=4, bo w liczniku jest 4
1 kwi 17:47
Mila: W I sposobie
A+B=0 bo nie ma wyrazu z x po lewej stronie w liczniku.
1 kwi 17:48