matematykaszkolna.pl
wykaż nierówność KLACZ: Wykaż że dla dowolnych a∈R+ i b∈R+ zachodzi nierówność: 2 _________ ≥ ab 1/a + 1/b doszłem do rozwiązania (ab)(a−b)² ≥ 0 i co dalej mam napisać ? Proszę o waszą pomoc.
1 kwi 17:14
sushi_ gg6397228: masz zależność między średnia GH
1 

= x
a 
1 

= y
b 
i sprowadz do zależności miedzy srednimi AG
1 kwi 17:16
Dominik: http://pl.wikipedia.org/wiki/Nier%C3%B3wno%C5%9B%C4%87_Cauchy'ego_o_%C5%9Brednich srednia harmoniczna jest mniejsza od geometrycznej. zatem jest to nieprawda.
1 kwi 17:17
zajączek: emotka
1 kwi 17:20
KLACZ: jaka harmoniczna przecież to matura liceum!
1 kwi 17:26
Mila: Średnia harmoniczna jak najbardziej w LO i na matematyce i fizyce. ( zobacz wszystko o trapezie, średnia prędkość w niektórych sytuacjach) a>0 i b>0
2 

ab
1/a+1/b 
2ab 

ab /2 ( obie strony są dodatnie)⇔
a+b 
4a2b2 

≤ab⇔
(a+b)2 
4ab≤(a+b)2⇔ a2+2ab+b2≥4ab⇔ (a−b)2≥0 nierówność prawdziwa, otrzymana z pierwszej nierówności w wyniku przekształceń równoważnych. cnw
1 kwi 18:44
pigor: ...oj KLACZ no nie , bo piszesz cytuję "doszłem do rozwiązania ... ", ale jak jak klacz to ... ONA , więc doszłam, chyba, że jesteś ON więc OGIER, czyli doszedłem do . ... emotka
1 kwi 19:55
zajączek: emotka
1 kwi 19:57
zajączek: Ja nie mogę .... pękam ze śmiechu
1 kwi 19:59
pigor: ..., mam nadzieję, że Pan(i) KLACZ sie nie obraziła, nie mogłem tego tak zostawić, ale były to małe korepetycje przed maturą z j. polskiego udzielone przez faceta, który nie znosi humanistycznej paplaniny, dlatego kiedyś polubił matematykę . ... emotka
1 kwi 20:16