Puchar i 100 sztuk zlota.
Piotr: W pucharze znajduje sie 100 sztuk zlota.
Pierwsza z nich miala wartosc jednego dukata, druga− dwoch, trzecia− trzech itd. az do
ostatniej majac wartosc 100 dukatow.
Jaka jest wartosc dukatow?
Odpowiedz z podrecznika to: 5050 dukatow.
6 wrz 14:38
Paweł: jest to ciag geometryczny
trzeba skożystać z wzru na sumę wyrazóe
r=1
a1=1
S100=101*50=5050
6 wrz 14:45
Bogdan:
Oj Paweł. Trzeba tu skorzystać z własności ciągu arytmetycznego.
6 wrz 14:47
Piotr: tez tak mysle ze z ciagow arytmetycznego bo to przerabiamy wlasnie tzn. powtarzamy to jak ma
byc ?
6 wrz 14:50
Paweł: przepraszam za błąd ortograficzny
zapomniałem dodać że
a100=100 a100−setny wyraz
i że n=100 n− ilość wyrazów
6 wrz 14:52
Paweł: Bogdanie, a czy mógłbyś zajrzeć do zadania które ja dodałem, też jest związane z ciągami.
Proszę
6 wrz 14:55
Piotr: skad sie wzielo 101?
6 wrz 15:04
Paweł: a1=1 a100=100
a1+a100=1+100=101
6 wrz 15:05
Piotr: a to 50 ?
6 wrz 15:09
Paweł: skróciłem 100 z mianownikiem
6 wrz 15:10
Piotr: o to w takim razie a100 co z tym zrobiles ?
6 wrz 15:12
Paweł: n=100 zobacz najpierw do wzoru a potem podstaw sobie dane
n=100
a1=1
a100=100
6 wrz 15:13
Piotr: rozumie serdeczne dzieki
6 wrz 15:17