Rzucono monetą i kostką sześcienna do gry
liceum: Rzucono monetą i kostką sześcienna do gry Niech A) oznacza wypadł orzeł i parzysta liczba oczek
B) − Wypadł orzeł i liczba oczek podzielna przez 3. oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń A,B
1 kwi 16:38
sushi_ gg6397228:
drzewko umiesz zrobic?
1 kwi 16:43
liceum: Nie
1 kwi 16:44
sushi_ gg6397228:
to wypisujesz na piechote możliwości −−> pary liczb
(a,b) gdzie a− oznacza cyferkę, b− oznacza O lub R
1 kwi 16:45
liceum: ok i co dalej?
1 kwi 16:48
sushi_ gg6397228:
wszystkie możliwosci===Ω,
wypisac te pary co pasuja do A i te pary co pasują do B
P(B)=...
1 kwi 16:49
liceum: wyszlo 12? czy to jest dobrze?
1 kwi 17:01
sushi_ gg6397228:
co to ma być to 12?
1 kwi 17:02
liceum: wynik zbioru (A,B)
1 kwi 17:04
sushi_ gg6397228:
prawdopodobienstwo jest zawsze <0;1> wiec te 12 ni jak sie ma do prawidłowej odpowiedzi
1 kwi 17:05
liceum: Aha. to nie wiem jak to obliczyc.
1 kwi 17:08
sushi_ gg6397228:
podalem co nalezy zrobic,o 16.49 ale jak sie liczy nie wiadomo co , to juz nie moja sprawa
1 kwi 17:10
liceum: policzyłam. A {(0,2) (0,4) (0,6)}
B {(03) (0,6)}
i dlatego myślałam ze to wyjdzie 12
1 kwi 17:20
sushi_ gg6397228:
pierwsza linijka−−> wypisac wszystkie mozliwosci −−> nie widze tego?
1 kwi 17:29
liceum: Ω,= (0,2) (0,4) (0.6) (0,3) (0,6)
1 kwi 17:34
sushi_ gg6397228:
chyba szkoda mojego zdrowia;
podałem jak maja wygladac pary
1 kwi 17:36
liceum: |Ω|=2*6=12
A= {(O,2) (O,4) (O,6)} |A|=3
P(A)=....
B={(O,3) (O,6)}
P(B)=....
I co teraz zrobić?
1 kwi 20:45
sushi_ gg6397228:
| | |A| | |
P(A)= |
| = podstawiamy i liczymy; to samo P(B) |
| | |Ω| | |
1 kwi 21:04
liceum:
|Ω|=2*6=12
A= {(O,2) (O,4) (O,6)} |A|=3
P(A)=
AΩ=3/12=
1025
B={(O,3) (O,6)}
P(B)=
1025
Chyba teraz już zrozumiałam

Dziękuje za poświęcony czas sushi
1 kwi 21:20
1 kwi 21:29
liceum: Teraz to juz wiem. matma czasem potrafi człowiekowi ostrą szkołe dać Pozdrawiam.
1 kwi 21:41