oblicz
pic:
| | 10! | | 10! | |
próbowałem tak: |
| = |
| = ... = 60 * 7! |
| | (4!)2 | | | |
ale jest to błędna odpowiedź. proszę o wytłumaczenie
pozdrawiam!
1 kwi 16:34
1 kwi 16:36
pic: | | 9!*10 | | 8!*9*5 | | 4!*3*5*7*5 | |
= |
| = |
| = ... = |
| = 6300 |
| | 24*24 | | 24*12 | | 2 | |
ale czy nie da się tego jakoś prościej policzyć?
1 kwi 16:48
krystek: | 4!*5*6*7*8*9*10 | |
| |
| 4!*1*2*3*4 | |
1 kwi 17:00
pic: ok dzięki wielkie (;
mam jeszcze jeden problem (nie będę już zakładał nowego tematu)
"zapisz bez używania symbolu silni i uprość ułamek":
według wzoru "n = n−2" więc k = −1 ale co dalej?
1 kwi 17:08
krystek: | (n−2)! | |
| = |
| (n−2)!*(n−1)*n(n+1) | |
1 kwi 17:13
pic: ale czy mógłbyś wytłumaczyć? odpowiedź nic mi nie da
1 kwi 17:15
krystek: 5!=4!*5 10!=7!*8*9*10 n!=1*2*3*,,,,,,,,,n Iloczyn n kolejnych liczb naturalnych
n!=(n−1)!n
(n+2)!=n!(n+1)(n+2)
1 kwi 17:18
pic: nadal nie rozumiem dlaczego (n+1)! zastąpiłeś (n−2)!*(n−1)*n(n+1)...
| | n! | |
wcześniejsze przykłady wyglądały np tak: |
| = n(n−1)(n−2) nie było tu przy zamianie |
| | (n−3)! | |
żadnego ułamka etc...
1 kwi 17:29
1 kwi 17:37
krystek: 17:18 "wczytaj "się co napisane
1 kwi 17:43
pic: ok........
| | (n+3)! | |
a np taki przykład: |
| ? |
| | (n+1)(n+3)n! | |
1 kwi 17:46
1 kwi 17:48
pic: Ok dzięki wielkie!
Pozdr!
1 kwi 17:52