:)
arwena: hej

mam problem z takimi zadaniami

1. Jak narysować zbiór punktów: (x − |x|)
2 + (y − |y|)
2 ≤ 4? Czy to koło należy narysować o
środku w punkcie (0, 0) i tylko w 1. ćwiartce?
2. Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD. Przekątne trapezu przecinają się w punkcie S.
Pole trójkąta ABS jest równe P
1, a pole trójkąta CDS wynosi P
2. Oblicz pole trapezu.
Wyszło mi, że P =
12*|AD|*|BD|*sinα (α to kąt |ASB|), ale to chyba zła odpowiedź, bo
wydaje mi się, że pole trapezu powinno zawierać P
1 i P
2
1 kwi 16:30
sushi_ gg6397228:
1. jeżeli x, y są dodatnie to masz...
jeżelo x,y są ujemne to masz...
1 kwi 16:40
irena_1:

Trójkąty ABS i CDS są podobne
s− skala podobieństwa
Trójkąty ADS i CDS mają wspólną wysokość poprowadzoną na prostą AC
| P3 | | |AS| | | 1 | | P1 | |
| = |
| =√ |
| =√ |
| |
| P2 | | |CS| | | s | | P2 | |
P
3=
√P1P2
P
4=P
3
P
ABCD=P
1+P
2+2
√P1P2
1 kwi 16:43
arwena: dzięki
1 kwi 16:49
irena_1:
I ćwiartka
x>0 i y>0
(x−x)2+(y−y)2 ≤ 4
0 ≤ 4
Całe wnętrze tej ćwiartki
II ćwiartka
x<0 i y>0
(x+x)2+(y−y)2 ≤ 4
4x2 ≤ 4
x2 ≤ 1
−1≤x≤0
Na prawo od prostej x=−1 do dodatniej półosi OY, razem z tą półosią
III ćwiartka
x<0 i y<0
(x+x)2+(y+y)2 ≤ 4
4x2+4y2 ≤ 4
x2+y2 ≤ 1
Ćwiartka koła o środku (0, 0) i promieniu 1
IV ćwiartka
x>0 i y<0
(x−x)2+(y+y)2 ≤ 4
4y2 ≤ 4
y2 ≤ 1
−1 ≤ y≤ 0
W górę od prostej y=−1 do dodatniej półosi OX razem z tą półosią
1 kwi 16:51
zajączek:
Bardziej "elegancki" wzór

P(tr)= (
√P1+
√P2)
2
1 kwi 16:54
arwena: dzięki
2 kwi 10:53