Monotoniczność ciągów
siara782: Korzystając z definicji, zbadaj monotoniczność funkcji:
a) a
n=2n−1
1 kwi 16:03
irena_1:
a)
an=2n−1
an+1=2(n+1)−1=2n+1
an+1−an=2n+1−2n+1=2 >0
Ciąg rosnący
1 kwi 16:09
irena_1:
b)
| | n+2 | | n+1 | | n+2−n−1 | | 1 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| = |
| >0 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
ciąg rosnący
1 kwi 16:10
irena_1:
c)
| | 2(n+1)−1 | | 2n+1 | |
an+1= |
| = |
| |
| | n+1+1 | | n+2 | |
| | 2n+1 | | 2n−1 | | (2n+1)(n+1)−(2n−1)(n+2) | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| = |
| | n+2 | | n+1 | | (n+2)(n+1) | |
| | 2n2+2n+n+2−2n2−4n+n+2 | | 4 | |
= |
| = |
| >0 |
| | (n+2)(n+1) | | (n+2)(n+1) | |
Ciąg rosnący
1 kwi 16:13
zajączek:
Dzięki takim
gotowcom ..... matura na pewno będzie "zdana" ?
1 kwi 16:15